Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

Centrum Jelšavy získava novú tvár, prispelo mesto i eurofondy

Foto: TASR/Ján Siman

Z rozpočtu mesta sa vyčlenilo na rekonštrukciu námestia 25.000 eur. Je to maximálna čiastka, ktorú dokáže mesto uvoľniť na tento účel. Z európskych fondov získali 430.000 eur.

Jelšava 30. mája (TASR) - Centrálna mestská časť v Jelšave dostáva vďaka peniazom aj z európskych fondov novú podobu.

Ako TASR informoval primátor mesta Milan Kolesár, pre malý rozpočet nemajú dostatok prostriedkov na spolufinancovanie komplexnej rekonštrukcie. Opravujú tak len najdôležitejšie miesta, s problémami sa však stretávajú aj počas opráv.

Z rozpočtu mesta sa vyčlenilo na rekonštrukciu námestia 25.000 eur. Je to maximálna čiastka, ktorú dokáže mesto uvoľniť na tento účel. Z európskych fondov získali 430.000 eur.

"Pôvodne sme žiadali peniaze na rekonštrukciu celého námestia. Vzhľadom na hodnotiace ukazovatele nám príspevok skrátili. Projekt sme prerobili tak, že sme vynechali plochu pred kaštieľom, ktorý ešte nie je zrekonštruovaný. Problémy sme však museli riešiť aj po začatí prác. Narazili sme na mostík, cez ktorý prechádzajú nákladné zásobovacie autá do predajne. Až keď sme odkryli vrchnú časť, zistili sme, že tam už nie je takmer nijaký betón. Mali sme šťastie, že sa tam doteraz nič nestalo. Teraz opravu mostíka budeme musieť doplatiť z vlastných zdrojov," povedal Kolesár.

Foto: TASR/Ján Siman
Súčasťou rekonštrukcie námestia v Jelšave je aj úprava verejnej zelene a pokládka dlažby na chodníkoch. Podľa plánu námestie by malo byť hotové v októbri tohto roka.

"Pri zameraní jednotlivých výškových rozdielov nám vznikol ďalší problém. Chodníky sme chceli mať od cesty oddelené obrubníkmi. Vznikli nám však na nich nerovnosti. Niektorí ľudia mali ironické poznámky, že sme v Jelšave urobili mexické vlny. Žiaľ, tieto pripomienky začali prichádzať až vtedy, keď sa rozbehli práce. Plány určené na pripomienkovanie nikoho nezaujímali. Napokon sme našli technické riešenie ako nerovnosti odstrániť. Obrubníky však musíme na niektorých miestach nahradiť kovovými mriežkami. Chceli sme sa im pôvodne vyhnúť, pretože kovové materiály sú veľkým lákadlom pre zlodejov. Teraz sa budeme spoliehať na kamerový systém, ktorý už v centrálnej časti máme vybudovaný a funkčný," dodal primátor Jelšavy.