Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

MH Manažment potvrdil pokračovanie rokovaní o Poliklinike Tehelná

Na archívnej snímke poliklinika v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V prípade, že sa strany dohodnú, musí dohoda následne prejsť schvaľovacím procesom v bratislavskom mestskom zastupiteľstve, zo strany spoločnosti MH Manažment podlieha súhlasu ministra hospodárstva.

Bratislava 16. februára (TASR) – Pokračovanie rokovaní s hlavným mestom o Poliklinike Tehelná v bratislavskom Novom Meste potvrdila aj spoločnosť MH Manažment. Typ takejto transakcie si podľa nej vyžaduje rozsiahle a opakované stretnutia medzi oboma subjektmi. Pre TASR to uviedla manažérka komunikácie a marketingu spoločnosti Andrea Devánová.

"Magistrát mesta Bratislava si musí spraviť technické ´due diligence´ (hĺbková previerka, pozn. TASR) stavu budovy, ako aj so ekonomické ´due diligence´ stavu spoločnosti Poliklinika Tehelná," skonštatovala Devánová.

V prípade, že sa strany dohodnú, musí dohoda následne prejsť schvaľovacím procesom v bratislavskom mestskom zastupiteľstve, zo strany spoločnosti MH Manažment podlieha súhlasu ministra hospodárstva. Dĺžka schvaľovania závisí najmä od toho, kedy bude materiál zaradený na rokovanie mestských poslancov.

"Keď spoločnosť MH Manažment v roku 2020 predávala štyri nadbytočné byty hlavnému mestu, na nájomné bývanie, realizácia tejto pomerne jednoduchej transakcie trvala viac ako pol roka," poznamenala Devánová s tým, že v prípade predbežnej dohody budú verejnosť informovať.

Na odpredaj budovy Polikliniky Tehelná s príslušenstvom a pozemkami bola začiatkom júla 2022 vyhlásená verejná súťaž, následne na jeseň bola zrušená. Dôvodom bol nízky záujem, ale aj to, že MH Manažment vstúpil do rokovaní na úrovni samosprávy. Ak k dohode nedôjde a nenájde sa spoločné riešenie, súťaž bude obnovená. Magistrát niekoľkokrát uviedol, že zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti na Tehelnej ulici považuje za kľúčové. Je zároveň v tejto veci otvorený spolupráci samospráv.

Východisková kúpna cena pre pôvodnú súťaž bola znaleckým posudkom stanovená na 14,7 milióna eur s DPH. Rezort hospodárstva, pod ktorý MH Manažment spadá, totiž nie je z dlhodobého hľadiska schopný budovu prevádzkovať. Najmä však zabezpečiť financovanie nevyhnutných investícií. Budova si vyžaduje investície do rekonštrukcie. Len na urgentnú sanáciu treba približne milión eur.

MH Manažment, nástupnícka organizácia po zaniknutom Fonde národného majetku SR, viackrát deklaroval, že príchodom nového vlastníka sa nezmení ani jedna nájomná zmluva a nezruší sa ani jedna ambulancia. Budova musí byť využívaná len na účely, na ktoré bola skolaudovaná. Reagovala tak na občiansku iniciatívu i vyjadrenie obavy niektorých samosprávnych politikov, pre ktorých sa Tehelná stala vlaňajšou predvolebnou témou.