Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Michalovciach otvorili prvé Edukačné centrum pre diabetikov

Edukačné centrum plánuje diabetikov začleňovať do kolektívu, poskytovať im spomínané poradenstvo, organizovať pre nich liečebné pobyty či detské tábory.

Michalovce 16. januára (TASR) - Prvé Edukačné centrum pre diabetikov na Slovensku odštartovalo dnes svoju činnosť v meste Michalovce. Svoju prácu bude orientovať na vzdelávacie aktivity v školách, predovšetkým však na poskytovanie poradenstva pre ľudí trpiacich cukrovkou.

"Naše edukačné centrum je prvé svojho druhu na Slovensku. Profesionálni lektori sú pripravení poskytovať diabetikom poradenstvo z oblasti stravovania, ale aj sociálneho zabezpečenia či psychológie," informoval TASR Jozef Borovka, zakladateľ spomínaného centra, ktorý je zároveň prezidentom Zväzu diabetikov Slovenska.

Ako dodal, umiestnenie tohto pracoviska do Michaloviec nebolo náhodné. "Máme tu jeden z najväčších výskytov cukrovky na Slovensku. Treba však podotknúť, že pod odhalenie zvýšeného počtu chorých sa podpísala dôsledná práca miestnych lekárov, ako aj pravidelné verejné merania glykémie u populácie regiónu, ktoré realizuje počas roka Základná organizácia Slovenského zväzu diabetikov v Michalovciach."

"Posledné merania, ktoré sme realizovali počas štyroch adventných týždňov, odhalili diabetes u približne stovky ľudí," doplnil Borovka s tým, že na Slovensku trpí cukrovkou približne 400.000 ľudí. O tom, že ju však majú mnohí ďalší, ani nevedia. Nové edukačné centrum v Michalovciach chce byť teda nápomocné v boji s touto chorobou.

"Je to vážne ochorenie, ktoré nebolí. Ak sa nezistí včas, u postihnutého človeka môžu nastať rôzne komplikácie spojené s ochorením očí, obličiek alebo, a to je najhoršie, s takzvanou diabetickou nohou. Na Slovensku sa vykoná ročne približne 10.000 amputácií," konštatoval Borovka.

Podanie pomocnej ruky pre diabetikov je významné podľa jeho slov aj zo sociálneho či ekonomického hľadiska. "Diabetes niečo stojí nielen z pohľadu liečby, ale potom, keď sú komplikácie, idú mnohí do invalidného dôchodku. Často dochádza v tejto súvislosti k rozpadu manželstiev, partnerských vzťahov či rodín, diabetici veľakrát strácajú zamestnanie, deti svojich priateľov."

Edukačné centrum, ktoré sídli v Michalovciach na Partizánskej ulici, plánuje diabetikov začleňovať do kolektívu, poskytovať im spomínané poradenstvo, organizovať pre nich liečebné pobyty či detské tábory. Jednou z hlavných priorít je naučiť ľudí s cukrovkou správne sa stravovať, a to z pohľadu zloženia, ako aj vhodného času konzumácie jedál. Podobné centrá by mali vzniknúť podľa Borovku v blízkom čase aj v iných regiónoch Slovenska.