Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Knižnica v Michalovciach pozýva na Dni ukrajinského filmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Filmové podujatie je súčasťou projektu Ukrajina v pohybe, ktorého cieľom je ukázať túto krajinu z prvej ruky.

Michalovce 26. júna (TASR) - Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach pozýva širokú verejnosť na podujatie Dni ukrajinského filmu, ktoré bude prebiehať v utorok a stredu (27. a 28.6). Informovala o tom Janka Váradyová z knižnice.

Počas prvého dňa budú v knižnici premietať dva filmy. Krajina zabudnutia od režisérky Michale Boganim vykresľuje osudy ľudí, ktorí žijú v bezprostrednej blízkosti jadrovej elektrárne Černobyľ. Návštevníci si ho budú môcť pozrieť o 9.30 h. V popoludňajšom bloku o 15.00 h je naplánovaná autentická roadmovie z Donbasu – Mier vám všetkým. "Film slovenského režiséra Juraja Mravca podáva príbehy ľudí, ktorým vtrhla do života vojna, stratili nielen blízkych, ale aj domov a nikto z nich nevie, čo bude zajtra," uviedla Váradyová.

Premietanie medzinárodne úspešného filmu Hranica sa uskutoční v stredu o 9.30 h. "Film približuje udalosti z roku 1946, keď v jednu augustovú noc dedinu Slemence rozdelila Červená armáda na dve časti. Nezmyselne vytýčená hranica, podobná Berlínskemu múru, rozdeľuje majetky, cintorín a najbližšie rodiny aj v súčasnosti. Dokumentárny film zobrazuje trpkú skúsenosť obyvateľov, ktorí na najstráženejšej hranici Európskej únie snívajú svoj sen o jej otvorení," priblížila film Váradyová.

Filmové podujatie je súčasťou projektu Ukrajina v pohybe, ktorého cieľom je ukázať túto krajinu z prvej ruky. Realizuje ho Univerzita Komenského v Bratislave s podporou Veľvyslanectva USA na Slovensku.