Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nemocnica v Michalovciach oslávi prvé narodeniny, pripravuje DOD

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Počas dňa si môžu návštevníci nechať zmerať tlak krvi, hladinu glykémie, zistiť krvnú skupinu či pomasírovať ruky a dlane.

Michalovce 22. novembra (TASR) – Michalovská nemocnica oslavuje prvé narodeniny. Pre verejnosť v nej pripravili na sobotu (24.11.) deň otvorených dverí (DOD).

Program začne o 10.00 h. Návštevníci môžu spoznať oddelenie pediatrie a urológie v štyroch koordinovaných prehliadkach každú celú hodinu od 11.00 do 14.00 h. "Počas celého dňa môžu záujemcovia diskutovať s lekármi michalovskej nemocnice na rozličné témy. O tom, akých nepriateľov má pečeň, či je dieťa doma v bezpečí, o výmene kĺbov, bolesti chrbtice, syndróme diabetickej nohy, rakovine prsníka alebo ako si poradiť s kašľom," informovala Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia, ktorá prevádzkuje aj tú v Michalovciach.

Pripravená bude aj narodeninová torta. "Symbolicky z nej príde spolu s mamou sfúknuť sviečku aj malý Maximilián, jedno z prvých detí, ktoré sa narodilo v novej michalovskej nemocnici," doplnila.

Počas DOD odštartujú aj dobrovoľnícky projekt Krajší deň. "V rámci neho budú detským a starším pacientom chvíle strávené v nemocnici spríjemňovať dobrovoľníci. Prečítajú im noviny, vypočujú trápenia, zahrajú sa spoločenské hry alebo len budú mlčky nablízku. Počas dňa otvorených dverí sa môžu záujemcovia na dobrovoľníctvo prihlásiť, stretnúť sa s inými dobrovoľníkmi a dozvedieť sa o projekte viac," priblížila Fedáková s tým, že ambasádorom projektu v michalovskej nemocnici je Tomáš Bezdeda, ktorý bude na podujatí aj koncertovať.

Počas dňa si môžu návštevníci nechať zmerať tlak krvi, hladinu glykémie, zistiť krvnú skupinu či pomasírovať ruky a dlane. "Medzi 9.00 a 13.00 h budú mať možnosť na hematologicko-transfúziologickom oddelení darovať najvzácnejšiu tekutinu v rámci narodeninovej kvapky krvi. Aké svaly má človek v tele, kadiaľ prechádzajú cievy či z koľkých častí sa skladá kostra, si zase budú môcť pozrieť pomocou virtuálnej reality v 3D priestore," poznamenala Fedáková. Pripravené je tiež interaktívne predstavenie Kúzelná fyzika, pre deti tiež tvorivé dielne a plátna na maľovanie. "Finálne obrazy nemocnica následne umiestni v onkologickom pavilóne a deti si zároveň spoločne vyrobia náramky priateľstva," uzavrela.