Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Michalovciach odhalia miniatúru už neexistujúcej židovskej synagógy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na miniatúre, ktorá bude odhalená v piatok (8.9.) o 10.00 h, nájde verejnosť historické fakty v slovenskom, anglickom a hebrejskom jazyku a tiež v Braillovom písme.

Michalovce 5. septembra (TASR) - Michalovce si uctia pamiatku židovských obyvateľov mesta, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch, odhalením miniatúry už neexistujúcej židovskej synagógy na Námestí osloboditeľov. Jej autorom je akademický sochár Ján Leško.

Ako informovala hovorkyňa radnice Iveta Palečková, v rokoch 1942 až 1944 bolo z Michaloviec do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau deportovaných 3565 mužov, žien a detí z 5800 tu žijúcich Židov. "Mesto sa usiluje týmto projektom oživiť spomienky, pripomínať nedávnu históriu mesta, vychovávať a vzdelávať, aby sme tak predchádzali všetkým formám antisemitizmu, rasizmu, xenofóbie a iným prejavom intolerancie," priblížila.

Metropola Zemplína patrila podľa jej ďalších slov k centrám ortodoxného židovstva. "Koncom 19. a na začiatku 20. storočia tvorili Židia približne 29 percent obyvateľstva Michaloviec. Vlastnú modlitebňu si postavili v roku 1786 a do konca 19. storočia si vybudovali novú synagógu. Stála na mieste dnešnej polikliniky. Zbúraná však bola v roku 1976," priblížila históriu Palečková.

Na miniatúre, ktorá bude odhalená v piatok (8.9.) o 10.00 h, nájde verejnosť historické fakty v slovenskom, anglickom a hebrejskom jazyku, tiež v Braillovom písme, ale aj prepojenie prostredníctvom QR kódu na ďalší zdroj informácií. Súčasťou projektu je aj výstava fotografií so židovskou tematikou v rámci Galérie pod nebom. "Pri tejto príležitosti bol vytvorený aj bulletin a pripravujú sa tiež Špacirki po varošu - prechádzky s historikom po stopách židovstva v Michalovciach," doplnila.

Aktivity sú súčasťou projektu Non possumus obliviscere - Nesmieme zabudnúť, ktorý je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR vo výške 10.000 eur. Jeho cieľom je priblížiť informácie o holokauste a udalostiach rokov 1939 až 1944 v Michalovciach širokej verejnosti.