Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

MICHALOVCE: Zamestnanci fabriky, kde unikla chemikália, sú v poriadku

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Po krátkom pozorovaní ich z nemocnice prepustili.

Michalovce 31. augusta (TASR) – Dohromady 12 zamestnanci spoločnosti BSH skončili cez víkend v nemocnici po tom, čo sa v časti fabriky dostala do ovzdušia chemikália. Zdravotne sú však v poriadku. Po krátkom pozorovaní ich z nemocnice prepustili.

„Vo výrobe sa bežne používa lak. Aj napriek tomu, že bol uložený v klimatizovanej miestnosti, došlo k samozahrievaniu tohto laku, takže dochádzalo aj k jeho odparovaniu, čo následne pocítili ľudia na pracovisku,“ uviedol pre TASR riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Michalovciach Martin Tejgi.

K udalosti došlo konkrétne zo soboty na nedeľu (30.8.). Hasiči po príchode na miesto vyniesli nádoby s látkou mimo skladu. Najdôležitejším opatrením bolo izolovať nádoby, kde začal proces reakcie, a ich následné ochladenie vodou. Tým sa proces reagovania zastavil a žiadne ďalšie nebezpečenstvo nehrozilo.

„Momentálne zisťujeme, ako mohlo dôjsť k tomuto javu. Príčinu sa snažíme zistiť vlastným šetrením, ako aj v spolupráci s dodávateľom materiálu. Podľa predbežných zistení mohlo ísť o začiatok reagovania malej časti skladovanej živice, kde začal proces exotermickej reakcie, ktorá je sprevádzaná ohrevom nádoby a zápachom. Táto reakcia však bola zachytená hneď na začiatku a následne eliminovaná,“ informovala v písomnom stanovisku spoločnosť BSH Drives and Pumps.

Zamestnanci fabriky sa mali zdravotníkom sťažovať na bolesť hlavy. „Nemocnica ambulantne ošetrila 12 ľudí, stav žiadneho z nich si nevyžadoval ďalšiu hospitalizáciu,“ informoval hovorca michalovskej nemocnice Tomáš Kráľ zo spoločnosti Svet zdravia.