Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Obyvatelia Liptovského Mikuláša môžu miestnu daň platiť aj cez mobil

Foto: TASR/AP

Nový spôsob platby prostredníctvom mobilnej aplikácie má ľudí odbremeniť od státia v radoch pri pokladni na úrade.

Liptovský Mikuláš 19. apríla (TASR) - Obyvatelia Liptovského Mikuláša môžu v tomto roku po prvý raz zaplatiť miestne dane a poplatky aj cez mobilný telefón. Nový spôsob platby prostredníctvom mobilnej aplikácie má ľudí odbremeniť od státia v radoch pri pokladni.

"Stačí, ak Mikulášania používajú mobil s operačným systémom Android, iOS, Windows Phone, prípadne BlackBerry a majú v ňom nainštalovanú aplikáciu mobil banking príslušnej banky. Pri platbe využijú QR kód, ktorý sa nachádza v rozhodnutiach zaslaných mestom," vysvetlila vedúca oddelenia miestnych daní a poplatkov na liptovskomikulášskom mestskom úrade Anežka Makovická.

Miestne dane a poplatky však môžu obyvatelia zaplatiť aj v hotovosti do 300 eur alebo bezhotovostnou platbou v pokladni na mestskom úrade. V rozhodnutiach sa totiž okrem QR kódu nachádza aj čiarový kód, ktorý slúži práve na platbu v pokladni. Uhradiť ich môžu aj prostredníctvom internetbankingu. "Daň z nehnuteľností, daň za psa a poplatok za komunálne odpady za rok 2017 sú splatné do konca mája," doplnila.

"Novinky v oblasti daní a poplatkov sú aj v rozhodnutiach na platby za komunálne odpady. Na starých rozhodnutiach bol uvedený len počet osôb, ktoré majú povinnosť zaplatiť za odpad. Teraz sú tu uvedené menovite osoby s dátumom narodenia, za ktoré je poplatok vyrubený. Je to z dôvodu kontroly pre poplatníkov," ozrejmila vedúca oddelenia miestnych daní a poplatkov. Dodala, že ak v rozhodnutí chýba napríklad narodené dieťa, poplatník je povinný splniť si oznamovaciu povinnosť voči úradu.