Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Hasiči zo Štrby získajú podporu v rámci slovensko-poľského projektu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obec získa z európskych fondov nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 82.000 eur, spolufinancovanie samosprávy je na úrovni viac ako 7000 eur.

Štrba 16. januára (TASR) - Dobrovoľní hasiči z obce Štrba pod Tatrami získajú podporu v rámci slovensko-poľského projektu. Samospráva na svojom webe informovala, že jeho súčasťou je technické vybavenie i spoločné cvičenie.

Obec získa z európskych fondov nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 82.000 eur, spolufinancovanie samosprávy je na úrovni viac ako 7000 eur. Priamo hasičom pôjde z celkovej sumy 75.000 eur. Vďaka tomu získajú najmä špeciálne zásahové oblečenie, dýchacie prístroje, čerpadlá, hadice i dron s termovíznou kamerou či mobilné zábrany. Zakúpia tiež veľkoplošné stany, defibrilátor a ďalšie technické vybavenie. Zároveň sa v Štrbe uskutoční spoločné cvičenie za účasti stovky slovenských a poľských hasičov.

Ide o projekt v rámci nového Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko - Slovensko 2021 - 2027, ktorý je zameraný na podporu dobrovoľných hasičov. Okrem obce Štrba sú jeho slovenskými partnermi mestá Trstená a Spišská Stará Ves. Jeho realizácia je plánovaná v tomto i na budúci rok.

Hlavným cieľom je výmena skúseností a koordinácia vzájomnej spolupráce medzi dobrovoľnými hasičmi, ako aj dohodnutie si pravidiel vzájomnej súčinnosti v prípade vzniku mimoriadnych udalostí v pohraničnom území. V rámci projektu sa má zvýšiť operačná schopnosť dobrovoľných hasičských zborov, vypracovať spoločný systém spolupráce a plán činnosti a tiež vzdelávať obyvateľov pohraničia.

"Máme veľa hlavne mladých hasičov, čo nás veľmi teší, majú výborné výsledky aj v hasičských súťažiach, nedávno napríklad zvíťazili v Podtatranskej olympiáde mladých hasičov, ktorá bola v decembri. Naozaj sú pri všetkom, čo sa v obci deje a viacerí z nich prešli už aj k profesionálom," upozornil starosta Štrby Michal Sýkora. Dodal, že aktuálne majú v obci 120 dobrovoľných hasičov a tretinu z nich tvoria deti.