Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Miestny poplatok za rozvoj bude vyberať aj bratislavské Nové Mesto

R.KUSÝ v TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Výber miestneho poplatku za rozvoj v Bratislave schválili mestskí poslanci v decembri 2016. Netýkala sa ho však ešte novela zákona o miestnom poplatku za rozvoj.


Bratislava 20. februára (TASR) – Miestny poplatok za rozvoj sa bude od nasledujúceho mesiaca vyberať aj v bratislavskom Novom Meste. Rozhodli o tom jednohlasne miestni poslanci na ostatnom rokovaní novomestského zastupiteľstva schválením všeobecne záväzného nariadenia (VZN).

Podľa neho bude sadzba poplatku za každý štvorcový meter (m2) realizovanej stavby na území mestskej časti pri stavbách na bývanie v maximálnej výške, teda 35 eur. Rovnaká sadzba je stanovená aj pri priemyselných stavbách a pri stavbách na ostatné podnikanie a zárobkovú činnosť či pri stavbách na skladovanie. Zvýhodnená sadzba 15 eur bude platiť pri stavbách určených na pôdohospodársku produkciu, skleníky a stavby pre vodné hospodárstvo. Za ostatné stavby, kam patria napríklad parkovacie domy, bol stanovený poplatok 20 eur.

"Som presvedčený, že je už za nami doba, kedy si investor postavil niekoľko desiatok alebo stoviek bytov, neurobil nič pre okolie a všetky výdavky, ktoré s novou výstavbou súvisia, nechal na samosprávu," konštatuje v tejto súvislosti starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, podľa ktorého sa to týka či už vybudovania nových tried pre škôlkarov, nových ihrísk, alebo športovísk. Poukazuje pritom na fungovanie v iných európskych mestách, kde je štandardom, že ak developér postaví bytové domy alebo administratívnu budovu, prispeje zároveň obci na rozvoj, ale tiež sa tým zvýši počet obyvateľov alebo tých, ktorí do nej prichádzajú. "Od obce očakávajú, že bude riešiť chodníky, cesty, nové miesta v škôlkach a školách. Zavedenie poplatku za rozvoj je spôsob, ako na tieto potreby získať peniaze," dodáva Kusý.

Výber miestneho poplatku za rozvoj v Bratislave schválili mestskí poslanci v decembri 2016. Netýkala sa ho však ešte novela zákona o miestnom poplatku za rozvoj, ktorú v ten istý mesiac schválila Národná rada SR, a následne novelu podpísal prezident SR Andrej Kiska. Bratislavskí starostovia sa následne na rokovaní Regionálneho združenia mestských častí (RZ MsČ) Bratislavy začiatkom januára tohto roka zhodli na tom, že miestny poplatok za rozvoj by sa mal na území bratislavských mestských častí vyberať v rovnakej výške, v akej ho schválilo v decembri 2016 mestské zastupiteľstvo. O tom, či sa tak aj stane, rozhodujú jednotlivé miestne zastupiteľstvá. Príjem z poplatku môžu samosprávy použiť na úhradu kapitálových výdavkov, napríklad do materských škôl, miestnych komunikácií či zelene.