Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Migráciu ropúch bradavičnatých spomalilo cez víkend chladné počasie

Ropuchy pri jarnej migrácii. Foto: TASR - Dano Veselský

Ochranári žiadajú návštevníkov Brestovských rybníkov, aby obmedzili pohyb motorových vozidiel v lokalite na nevyhnutnú možnú mieru, lebo autami priamo ohrozujú migrujúce obojživelníky.

Brestov 26. marca (TASR) – Daždivé počasie, vysoká vlhkosť a teplota vzduchu od päť do 17 stupňov prebudili v priebehu tohto týždňa v Brestove v okrese Humenné ropuchy zo zimného spánku. Dali sa do pohybu o týždeň skôr ako vlani. V minulom roku sa začal ich hlavný ťah 30. marca a dobrovoľníci preniesli celkom 16.507 ropúch bradavičnatých spolu s ďalšími druhmi obojživelníkov.

Environmentalistka Anna Macková zo Štátnej ochrany prírody SR, Správa Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty v Medzilaborciach uviedla, že ich pracovníci umiestnili pri Brestovských rybníkoch už minulý týždeň (16. a 17.3.) zábrany v  dĺžke 1,12 kilometra pri ceste zo strany lesa aj od rybníkov. "Vo štvrtok 23. marca sme preniesli s pomocou žiakov škôl prvých 1495 žiab. Cez víkend sa ochladilo a tak sa migrácia spomalila. Odhadujem, že doteraz sme preniesli asi 5000 žiab, pričom ich celková populácia je okolo 16.000," povedala dnes pre TASR Macková.

Dodala, že obojživelníky sú vo všeobecnosti jedinečné tým, že dokážu presne indikovať špecifické zmeny vo vzťahu ku klíme a chemickým procesom odohrávajúcim sa v prírode. Zmeny, ktoré sa v prírode za posledných desať rokov odohrávajú, vyhodnocujú takým spôsobom, akým nedokážu fungovať najcitlivejšie prístroje vytvorené človekom a tým sú jedinečné. Ťah ropúch na Brestove sa začínal v minulosti okolo 12. apríla. V porovnaní s dneškom ich ťah v dlhodobo sledovanej lokalite Brestovských rybníkov sa začína o tri týždne skôr.

Do ekovýchovného programu Žabie taxi sa zapojili základné školy z Koškoviec a v Humennom školy na uliciach Jána Švermu, Hrnčiarskej a Pugačevovej. Žiaci absolvovali teoretickú prípravu v škole. Praktická časť prebehne v teréne priamo pri rybníkoch.

Ochranári žiadajú návštevníkov Brestovských rybníkov, aby obmedzili pohyb motorových vozidiel v lokalite na nevyhnutnú možnú mieru, lebo autami priamo ohrozujú migrujúce obojživelníky.