Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

T. MIKUŠ: Chce zvyšovať kvalitu nemocníc v Trnavskom kraji

Tibor Mikuš Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Zároveň však zdôraznil, že samosprávny kraj sa musí snažiť čo najlepšie spolupracovať s vládou.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Ak by vo vládnom návrhu, týkajúcom sa vyšších územných celkov, videl pre Trnavský samosprávny kraj (TTSK) negatívum, bude zastávať potreby obyvateľov kraja. Uviedol to kandidát na predsedu TTSK Tibor Mikuš (nezávislý) v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu (SRo) Z prvej ruky.

Mikuš tak v diskusii, v ktorej sa stretol s protikandidátom v druhom kole volieb na predsedu TTSK Józsefom Berényim, reagoval na otázku, či dokáže povedať "nie" vládnym návrhom, keďže má aj podporu Smeru. "Tú podporu si veľmi vážim, ale to nemá nič spoločné s tým, ako sa správam k potrebám obyvateľov tohto kraja, kde žijem aj ja so svojimi blízkymi. Vždy budem na strane obyvateľov kraja, pretože mandát mám od nich," povedal Mikuš.

Zároveň však zdôraznil, že samosprávny kraj sa musí snažiť čo najlepšie spolupracovať s vládou. Ako príklad uviedol spoluprácu, ktorá sa týkala záujmu zamedziť prejazd kamiónovej dopravy na cestách II. a III. triedy či možnosti vytvoriť integrovanú dopravu medzi Trnavským a Bratislavským krajom. "Na to, aby sme niečo také vytvorili, musia byť pripravené nielen oba kraje, ale je potrebná aj súčinnosť vlády, a tá v súčasnosti existuje," povedal Mikuš. Možnosti integrovanej dopravy a dobudovania cestnej infraštruktúry považuje za dôležitý impulz pre rozvoj TTSK a zvyšovanie zamestnanosti v kraji.

Jeho kolega v diskusii, József Berényi z SMK, označil za dôležité napojiť kvalitnú cestnú sieť aj na české, rakúske či maďarské regióny. "Mnohí ľudia zo Žitného ostrova pracujú v Maďarsku, ľudia nášho kraja pracujú aj v Česku a Rakúsku," upozornil.

Mikuš doplnil, že skvalitnenie cestnej infraštruktúry a intenzívnejšia spolupráca medzi BSK a TTSK by mala pre Trnavský kraj znamenať aj podporu v možnosti väčšieho transportu poľnohospodárskej produkcie z Trnavského kraja do hlavného mesta. "My chceme, aby sa dopestované produkty z nášho kraja dostali do Bratislavy a neboli nahradzované zeleninou zo zahraničia, ktorá často zreje v kamiónoch," poznamenal Mikuš.

V tejto súvislosti označil Berényi za dôležité pokúšať sa na úrovni predsedu TTSK o to, aby sa napríklad na miestnych trhoviskách nezvyšovali poplatky pre predajcov agroproduktov. Mikuš doplnil, že by sa určite snažil o väčšiu podporu potravinárov a poľnohospodárov. "Myslím si, že by sa mali hľadať aj možnosti vytvoriť v rámci verejného obstarávania také podmienky, aby naše školy či domovy sociálnych služieb brali prednostne produkty dopestované v našom kraji," povedal Mikuš.

Diskutéri sa vyjadrili aj k téme privatizácie krajských nemocníc. Zhodli sa v tom, že riešenie, ktoré prijalo zastupiteľstvo TTSK, je najlepším možným riešením. Mikuš zároveň zdôraznil, že nejde o privatizáciu, ale o hľadanie strategického partnera a zabezpečenie dostatku finančných prostriedkov pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti. "Meritum veci je zvyšovať kvalitu našich nemocníc," zdôraznil a poukázal na príklad nemocnice v Skalici, kde sa uplatnil model so strategickým partnerom. "Dnes je táto nemocnica výkladom slovenského zdravotníctva," poznamenal Mikuš.

Obaja kandidáti na post predsedu TTSK ocenili doterajšiu vzájomnú spoluprácu v orgánoch samosprávneho kraja a tiež korektnú kampaň z oboch strán vo voľbách do VÚC. "Som rád, že som v druhom kole s mužom, ktorý viedol čestný boj," povedal Mikuš.