Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Milovníci vína sa v Modre majú v sobotu na čo tešiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Konať sa tu bude totiž tradičné podujatie pod názvom Svätokatarínska ochutnávka mladých vín.

Modra 26. novembra (TASR) – Možnosť ochutnať prvé slovenské mladé biele či ružové vína, z ktorých už stiahli kvasnice a sú odkalené, budú mať milovníci vína v sobotu 28. novembra v meste Modra. Konať sa tu bude totiž tradičné podujatie pod názvom Svätokatarínska ochutnávka mladých vín.

"Vyznávači tohto lahodného moku si budú môcť vychutnať podmanivú arómu a svieže kyselinky typické pre malokarpatské odrody, ktoré boli zberané v mesiacoch september a október," priblížil pre TASR Vincent Jakubec, predseda občianskeho združenia Vincúr, spolku vinohradníkov a vinárov v Modre, ktoré podujatie organizuje.

Podľa jeho slov označiť slovami "mladé víno" možno podľa zákona len víno s chráneným označením pôvodu, ak je naplnené do spotrebiteľského balenia najneskôr do konca kalendárneho roku. "V ktorom sa vykonal zber hrozna použitého na výrobu tohto vína. Také víno možno začať uvádzať na trh najskôr v prvý novembrový pondelok roku zberu hrozna," doplnil.

S tradíciou degustácie mladých vín prišiel podľa predsedu ako prvý na Slovensku ich spolok. V tomto roku sa bude konať už 16. ročník Svätokatarínskej ochutnávky mladých vín. Vďaka nej môže verejnosť mladé vína degustovať ešte pred ich oficiálnym uvedením na trh. Svoje vína si zároveň v priateľskej atmosfére vzájomne ohodnotia profesionálni aj amatérski vinári z Modry a okolia.

Svätokatarínska ochutnávka mladých vín ročníka 2015 sa bude konať v sobotu od 16.30 h v Kultúrnom dome Ľudovíta Štúra na Sokolskej ulici v Modre. Okrem degustácie sa na podujatí zhodnotí rok 2015 z pohľadu vinohradníkov i vinárov a zároveň sa mladé vína požehnajú.