Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Milovníci vína sa v Nitre pokúsia o rekord

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chceli by ho utvoriť v počte otvorených pivníc a v počte zúčastnených vinárov. Počas Nitrianskeho vínneho festivalú budú otvorené aj pivnice na hrade.

Nitra 24. októbra (TASR) – Nitriansky vínny festival (NVF) prinesie okrem bohatej ponuky vín aj pokus o vytvorenie nového rekordu. Organizátor festivalu Štefan Kóňa je presvedčený o úspechu. "Zrodí sa rekord v počte otvorených pivníc a v počte zúčastnených vinárov. Všetko pod dohľadom notára a v spolupráci s agentúrou Slovenské rekordy," uviedol pre TASR Kóňa.

Pripomenul, že počas vínneho festivalu v dňoch 9. až 10. novembra bude otvorených rekordných 134 pivníc, v ktorých predstaví 194 vinárov viac ako tisícku domácich vín. "Otvorených bude aj sedem pivníc na Nitrianskom hrade. Súčasťou festivalu bude aj súťaž, v rámci ktorej sa budú ľudia snažiť navštíviť čo najviac pivníc," vysvetlil Kóňa.

Pilotný ročník Nitrianskeho vínneho festivalu organizujú nadšenci, ktorí chcú predstaviť vínnu cestu v klasickom poňatí a v autentickom prostredí vinárstiev a vínnych pivničiek. "Otvoríme súkromné priestory, ktoré doteraz nikdy neboli verejnosti prístupné a poskytneme vinohradníkom šancu pochváliť sa a podeliť sa s ľuďmi o to najlepšie, čo v nich ukrývajú. Verím, že tak potešíme návštevníkov nitrianskeho sviatku vína i samotných vinárov," skonštatoval Kóňa. Organizátori Nitrianskeho vínneho festivalu ho pripravili v spolupráci so starostami obcí, miestnymi vínnymi spolkami a dobrovoľníkmi. Okrem prezentácie najlepších nitrianskych vín a vinárov chcú podporiť rozvoj vinárstva v regióne, marketing pestovateľov hrozna a výrobcov tunajších vín a zároveň porovnať výsledky ich práce. Jedným z ťahákov festivalu bude podľa Kóňu aj Nitriansky hrad a jeho podhradie so starobylým systémom pivníc, z ktorých mnohé z nich budú pre verejnosť sprístupnené po prvý raz.