Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Mimobratislavské okresy budú v zastupiteľstve zastupovať aj noví ľudia

Na snímke Juraj Droba (SaS). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja bude mať v nasledujúcom päťročnom volebnom období 50 poslancov. Bratislavu bude zastupovať 34 poslancov, zvyšných 16 mimobratislavské okresy.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Okres Malacky bude v novozloženom zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zastupovať šesť poslancov (predtým päť). Jediným, kto bude v krajskom parlamente pokračovať, je starosta Rohožníka Peter Šváral, ktorý kandidoval ako nezávislý. Do zastupiteľstva BSK sa opätovne nedostal súčasný primátor Stupavy Roman Maroš (kandidoval ako nezávislý). Nahradí ho kandidát pravicovej koalície Martin Smeja (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska). V parlamente nebude pokračovať ani trojica Marián Haramia (nezávislý), Oskar Dobrovodský (Sme rodina – Boris Kollár) a Martin Macejka (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska).

Naopak, poslanecký mandát získal súčasný primátor Malaciek Juraj Říha (nezávislý) a tiež Lucia Vidanová, takisto kandidujúca ako občiansky kandidát. Říha i Vidanová sú zakladajúci členovia združenia Ľudia pre Malacky. Na rozhodovaní BSK bude mať v ďalšom päťročnom období vplyv aj starosta obce Vysoká pri Morave Dušan Dvoran, kandidát koalície Most-Híd, Smer-SD, SKOK-Európski liberálni demokrati, Strana zelených, SDKÚ-DS a Starostovia a nezávislí kandidáti, a tiež starosta obce Gajary Peter Tydlitát, ktorý kandidoval za stranu Doma dobre.

O jedného poslanca viac v novozvolenom Zastupiteľstve BSK bude mať aj okres Pezinok, kde sa pôvodný počet štyroch zástupcov zvýšil na päť. Staronovým poslancom je primátor Pezinka Oliver Solga a starosta obce Báhoň Ivan Patoprstý, oboch podporuje SaS, OĽaNO, KDH, SMK-MPK, NOVA, OKS, Zmena zdola a DÚS. Poslanecký mandát obhájil aj starosta obce Šenkvice Peter Fitz (Most-Híd, Smer-SD, SKOK-ELD, SZ, SDKÚ-DS, Starostovia a nezávislí kandidáti). Novým je starosta obce Slovenský Grob Štefan Gašparovič s rovnakou straníckou podporou a mestský poslanec v Pezinku Juraj Pátek, ktorý kandidoval ako nezávislý. V krajskom parlamente už nebude sedieť krajský poslanec René Bílik, ktorý v sobotných (4.11.) voľbách nekandidoval.

Rovnako o jedného, z pôvodných štyroch na päť, sa zvýšil aj počet poslancov reprezentujúcich v Zastupiteľstve BSK okres Senec. Poslanecké kreslo obhájil starosta obce Hrubý Šúr Ladislav Gujber a starosta Tomášova István Pomichal, obaja s podporou SaS, OĽaNO, KDH, SMK-MPK, NOVA, OKS, Zmena zdola a DÚS. Naopak, voľby sa skončili neúspešne pre súčasnú vicežupanku Gabriellu Németh, ktorú vo volebnom obvode vystrieda mestská poslankyňa za Senec Mária Hudáková (nezávislá).

Do krajského zastupiteľstva zasadne aj mestská poslankyňa z Bernolákova a občianska aktivistka Mária Kisková (nezávislá) a poslanec z Dunajskej Lužnej Juraj Jánošík (nezávislý). Okres Senec už nebude zastupovať doterajší poslanec Richard Červienka, ktorý však vo voľbách tentoraz nekandidoval.

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja bude mať v nasledujúcom päťročnom volebnom období 50 poslancov (predtým 44). Bratislavu bude zastupovať 34 poslancov, zvyšných 16 mimobratislavské okresy. Za predsedu BSK bol zvolený Juraj Droba, kandidát pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a DÚS). Účasť vo voľbách bola v Bratislavskom kraji 31,34 percenta.