Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Mimoriadna situácia v okrese POPRAD po povodniach naďalej trvá

Na snímke strhnutý most a vybrežený Studený potok v Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dôvodom mimoriadnej situácie je predovšetkým havarijný stav mosta v Tatranskej Javorine, časť Podspády na ceste I/66 na hlavnom ťahu do Poľska.

Poprad 20. júla (TASR) – Mimoriadna situácia v okrese Poprad po štvrtkových (19.7.) povodniach naďalej trvá. Pre TASR to potvrdil prednosta tamojšieho okresného úradu Slavomír Kravčák s tým, že dôvodom je predovšetkým havarijný stav mosta v Tatranskej Javorine, časť Podspády na ceste I/66 na hlavnom ťahu do Poľska.

„Most sme zatiaľ zabezpečili provizórne navozením lomového kameňa a zadebnením, ide však len o dočasné riešenie a bude nutné pristúpiť k celkovej rekonštrukcii tohto mosta. Kým sa tak nestane, mimoriadna situácia bude v okrese trvať,“ zdôraznil Kravčák s tým, že v tejto oblasti neexistuje alternatívna obchádzková trasa. Má prísľub od vedenia Slovenskej správy ciest, že situáciu budú riešiť urgentne, musí však byť pripravený projekt a vyhlásená verejná obchodná súťaž na rekonštrukciu mosta.



Prednosta doplnil, že havarijná situácia je aj na ďalšom moste v Tatranskej Javorine, konkrétne na ceste 3. triedy, ktorá patrí pod Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja. Kravčák verí, že k obnove oboch mostov dôjde čo najskôr, aby pri ďalšej povodňovej situácii nedošlo k ich úplnému zrúteniu.

Členovia krízového štábu riešili aj zosuv cesty v Ždiari. Okrem toho bude potrebné zabezpečiť neobývaný dom, ktorého základy v Tatranskej Javorine podmyla voda. Hrozí jeho zrútenie do vody a následné upchatie toku. V tomto prípade dôjde v najbližšom čase k navozeniu lomového kameňa, ktorý dočasne zabezpečí stabilitu objektu.

„Ďalší problém, ktorý bolo nutné riešiť, je dodávka pitnej vody jednak v Tatranskej Javorine, ale aj v Ždiari, keďže tam došlo k poškodeniu vodovodu. V Ždiari sme museli posilniť dodávku pitnej vody, dnes tam budú tri cisterny, v sobotu (21.7.) štyri,“ doplnil Kravčák. Okrem toho je podľa neho nutné čo najskôr spustiť výstavbu novej lávky pod lokalitou Húpačky v Studenovodskej doline vo Vysokých Tatrách, ktorú taktiež zničila voda. V súčasnosti tak nie je možné prechádzať z Hrebienka smerom na Zamkovského a Téryho chatu. „Máme prísľub, že už dnes sa začne robiť provizórna lávka, aby sa dalo zásobovať a turisti mali kadiaľ prejsť,“ priblížil prednosta.



Tretí stupeň povodňovej aktivity vo štvrtok vyhlásili vo Vysokých Tatrách, v Ždiari i v Tatranskej Javorine. Práve tam samosprávy postupne vyčíslia škody a na základe toho bude potom okresný úrad v súvislosti s prefinancovaním prác postupovať ďalej.

Vo Vysokých Tatrách naďalej platí 3. stupeň povodňovej aktivity


Krízový štáb vo Vysokých Tatrách na piatkovom zasadnutí ponechal v platnosti 3. stupeň povodňovej aktivity. „Na území mesta sme zatiaľ nezaznamenali veľké škody,“ zhodnotil člen krízového štábu Miroslav Kolodzej.

Vo Vysokých Tatrách sa vybrežil potok v Tatranskej Lomnici, kde voda natiekla do niekoľkých pivníc. Obavy z vybreženia Slavkovského potoka v Tatranských Zruboch a hrozby zaplavenia detského tábora a miestnej koliby sa nenaplnili. „Poškodilo nám tu vodný rezervoár nad cestou, hrozbu kontaminácie pitnej vody sme však zachytili a vyriešili včas,“ dodal Kolodzej. V Tatranskej Lesnej miestne mosty vydržali s polmetrovou rezervou. Vodnú masu a zachytené kamene si viac odniesli až po prúde Studeného potoka – v Starej Lesnej.

Tatranci neupúšťajú z protipovodňových aktivít, keďže stále platia meteorologické výstrahy. „Nariadil som pripraviť vrecia, piesok, lopaty a ľudí, spustiť hladinu jazierka v Tatranskej Lomnici o pol metra, zabezpečiť kostol, park, sídlisko i zdravotné stredisko napriek tomu, že sme nezaznamenali škody väčšieho rozsahu ako v roku 2014. A tak by sme to radi udržali,“ uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

V pohotovosti sú aj mestské organizácie Tatry Teplo, s.r.o. a Verejnoprospešné služby, s.r.o., ktoré ako jediná externá spoločnosť pomáhala vlastným mechanizmom aj pri štvrtkovej (19.7.) povodni v Tatranskej Javorine, časť Podspády.

V strediskách Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso by malo byť bezpečne


Vzhľadom k mimoriadnym udalostiam, ktoré v uplynulých dňoch trápia niektoré časti Vysokých Tatier, by sme chceli uistiť našich návštevníkov, že v horských strediskách Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso nehrozí žiadne nebezpečenstvo, či mimoriadna situácia, ktorá by obmedzila prevádzku našich stredísk. Napísali prevádzkovatelia na sociálnej sieti.