Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V minigalérii v Nových Zámkoch sa dozviete všetko o živote motýľov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Fotografie návštevníkovi priblížia najznámejšie druhy vyskytujúce sa v prírode Slovenska a tiež poznanie, že len u nás bolo doteraz entomológmi zistených viac ako 3600 druhov motýľov.

Nové Zámky 12. júna (TASR) - Premena do krásy je názov náučnej výstavy o motýľoch, ktorú môžu návštevníci vzhliadnuť v týchto dňoch v novozámockej minigalérii v kine Mier. Ako TASR informovala Mária Skalová z odboru sociálnych vecí, školstva a kultúry Mestského úradu (MsÚ) v Nových Zámkoch, výstava, ktorej autorkou je Zuzana Hogyová, umožňuje návštevníkovi spoznať veľa zaujímavostí o živote motýľov.

Túto skupinu hmyzu ohrozuje najmä zarastanie pôvodných biotopov, chemizácia a intenzifikácia v poľnohospodárstve a do určitej miery aj nelegálny zber. "Výstava na 12 baneroch zachytáva priebeh vývoja motýľov od vajíčka po dospelého jedinca a tiež poskytuje rôzne zaujímavosti o vybraných motýlích druhoch, ako napríklad, ktorý je majster v umení prežiť, ktorý je najhladnejší s vynikajúcim čuchom alebo kto je extrémny letec," uviedla Skalová.

Fotografie návštevníkovi priblížia najznámejšie druhy vyskytujúce sa v prírode Slovenska a tiež poznanie, že len u nás bolo doteraz entomológmi zistených viac ako 3600 druhov motýľov. "K výstave je pre zanietených záujemcov o motýle pripravené doplnkové premietanie prírodopisného filmu o denných a nočných motýľoch," dodala pracovníčka MsÚ.

Organizátorom výstavy je mesto Nové Zámky, odbor sociálnych vecí, školstva a kultúry, ktorému exponáty zapožičalo Východoslovenské múzeum v Košiciach.

Výstava potrvá do 16. júla.