Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Miniskanzen v Medzilaborciach zobrazuje tradičný život Rusínov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Miniskanzen je situovaný v blízkosti amfiteátra a železničnej stanice. Návštevníkom skanzenu je k dispozícii lektorský výklad.

Medzilaborce 10. júla (TASR) - Miniskanzen nachádzajúci sa na okraji Medzilaboriec predstavuje návštevníkom tradičný život Rusínov. Ako TASR informovala vedúca organizačného odboru Mestského úradu v Medzilaborciach Ivana Jakubiková, ide o stálu expozíciu ľudovej drevenej architektúry severovýchodného cípu Slovenska. „Sú to zmenšené podobizne obytných a hospodárskych budov. Nachádza sa tu aj charakteristický zrubový kostolík,“ dodala.

Miniskanzen priamo nadväzuje na existenciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola. Okrem iného je totiž určený aj jeho návštevníkom, ktorí sú často zvedaví na históriu kraja, z ktorého pochádzali rodičia slávneho umelca. Navyše, v miniskanzene sa nachádza replika ich rodného domu z Mikovej.

Vybudovaný bol v rámci druhej etapy projektu Warhol city - zmena imidžu mesta približne pred desiatimi rokmi. Jeho výstavba trvala podľa slov primátora Medzilaboriec Vladislava Višňovského zhruba šesť mesiacov. Cieľom jeho realizácie bolo zvýšiť atraktivitu mesta z hľadiska turistického ruchu.

Expozíciu navrhol architekt Peter Šimurda. Ani jedna stavba síce nie je presnou kópiou reálne existujúcich objektov, ale všetky sú vyrobené autenticky ručne z tradičných materiálov, ako je drevo, hlina či slama.

Čoskoro pribudnú v miniskanzene drevené sochy, ktoré momentálne mestskí pracovníci pripravujú na osadenie. O areál sa stará mesto, ktoré pravidelne investuje do údržby objektov.

Miniskanzen je situovaný v blízkosti amfiteátra a železničnej stanice, samospráva aj kvôli tomu prispôsobuje počas sezóny otváracie hodiny vlakovému spojeniu.

Návštevníkom skanzenu je k dispozícii lektorský výklad. Okrem turistických prehliadok sa v ňom konajú i pravidelné kultúrne podujatia rôzneho charakteru.