Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Minister obrany Gajdoš si pripomenul 73. výročie vypálenia obce Skýcov

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš Foto: FOTO TASR – Martin Palkovič

Skýcov oslobodili 30. marca 1945 vojská 2. ukrajinského frontu Červenej armády pod vedením maršala Malinovského.

Skýcov 18. marca (TASR) - Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) si v nedeľu pripomenul 73. výročie tragédie v obci Skýcov, ktorú na konci druhej svetovej vojny vypálili nemeckí vojaci.

Obec Skýcov v okrese Zlaté Moravce bola počas druhej svetovej vojny sídlom viacerých partizánskych oddielov, ktoré pôsobili v jej okolí a obyvatelia obce vytvorili aj vlastnú partizánsku jednotku. Okupačné jednotky 16. marca 1945 obec za pomoc národnému boju za oslobodenie vypálili, pričom 13 obyvateľov odvliekli do koncentračných táborov. „Len ťažko si dnes možno predstaviť, čo vaši rodičia a starí rodičia prežívali, kým spustošenú obec Skýcov oslobodili. No jedno je isté, život v slobode a v mieri stál statočným partizánom aj za risk, že budú musieť priniesť tú najvyššiu obetu. Kiež by ich statočnosť bola inšpiráciou aj pre dnešnú mládež, ktorá si len ťažko hľadá cestu k obrane svojej vlasti,“ uviedol počas pietnej spomienky šéf rezortu obrany.

Skýcov oslobodili 30. marca 1945 vojská 2. ukrajinského frontu Červenej armády pod vedením maršala Malinovského. V roku 1949 bol v obci odhalený pamätník obetiam prvej a druhej svetovej vojny. „Významnú úlohu v osvete o udalostiach z obdobia druhej svetovej vojny mal generál Ján Husák, ktorý bol spoluzakladateľom náučného partizánskeho chodníka Zlatno – Skýcov, ktorým každoročne prejdú zástupcovia všetkých generácií," pripomenul Gajdoš.