Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

MIROSLAV WLACHOVSKÝ: E. Macron posilnil americko-francúzske vzťahy

Na snímke Miroslav Wlachovský, vedúci oddelenia strategickej komunikácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol Miroslav Wlachovský, vedúci oddelenia strategickej komunikácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Bratislava 27. apríla (TABLET.TV) – Bratislava 27. apríla (TABLET.TV) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron mal počas štátnej návštevy USA i jedinečnú príležitosť vystúpiť s prejavom pred oboma komorami Kongresu USA, aká sa našim štátnikom naskytá iba zriedka. Naposledy mal takúto príležitosť len bývalý prezident Česko-Slovenska Václav Havel. Macron túto príležitosť maximálne využil, výsledkom čoho je to, že svojou návštevou vzbudil ešte väčší záujem USA o Francúzsko. V štúdiu TABLET.TV to uviedol Miroslav Wlachovský, vedúci oddelenia strategickej komunikácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona bola prvou oficiálnou štátnou návštevou, odkedy sa Donald Trump stal prezidentom. "Silný vzťah medzi Francúzskom a Spojenými štátmi však nie je len výsledkom “osobnej chémie lídrov”, ale vychádza i z historického kontextu. Americko-francúzske vzťahy sú historicky dlhé, napokon aj samotné Francúzsko je nositeľom hrdého názvu - prvý spojenec Spojených štátov," uviedol Wlachovský v relácii SVET Tu a teraz.

Šéf strategickej komunikácie ministerstva zahraničných vecí ďalej uviedol, že aj napriek tomu, že príhovor, s ktorým vystúpil Macron, bol sčasti kritikou D. Trumpa a jeho politiky, označil ho za úspešný. "Macron kritizoval napríklad niektoré pozície, ktoré prezentuje administratíva D. Trumpa. Zvýraznil úlohu multilaterálnej diplomacie a potrebu spoločného postupu v otázkach ochrany životného prostredia a klimatických zmien, ktoré sú predmetom Parížskeho dohovoru, pretože ako zdôraznil francúzsky prezident, “nemáme planétu B”," konštatuje Wlachovský.

Macron svojou návštevou podľa Wlachovského prispel nielen ku kultivácii francúzsko-amerických bilaterálnych vzťahov ale i posilneniu kľúčového transatlantického spojenectva medzi Európou a Amerikou. "Táto skutočnosť môže byť zároveň aj dobrou správou pre celú Európsku úniu," uzavrel.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.