Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Miss kompost oslávi na jesennom Biojarmoku malé jubileum

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pre zapojenie sa do súťaže stačí do 10. septembra zaslať tri fotografie so stručným opisom svojho kompostu.

Trenčín 7. júla (TASR) – Podporiť vnímanie kompostovania ako praktickej možnosti predchádzať vzniku odpadov je hlavným cieľom piateho ročníka celoslovenskej súťaže Miss kompost. Vyhlásilo ju občianske združenie Priatelia Zeme – CPZ a Centrum environmentálnych aktivít (CEA) Trenčín. Súťaž vyhodnotia na jesennom Biojarmoku v Trenčíne.

"Keď z biologických odpadov vyrobíme kompost, pomáhame nielen sebe a záhrade, ale aj všetkým ľuďom. Kompostovanie je jednoduchý a praktický spôsob, ako môžeme znížiť množstvo skládkovaných komunálnych odpadov o polovicu. Chránime tak naše spoločné životné prostredie. Touto súťažou ukazujeme, že kompostovať môže naozaj každý. A my tých, ktorí kompostujú a idú príkladom ostatným, chceme odmeniť," uviedol podpredseda Priateľov Zeme - SPZ Branislav Moňok.

Pre zapojenie sa do súťaže stačí podľa neho najneskôr do 10. septembra 2015 zaslať tri fotografie s rozlíšením aspoň 2 megapixely so stručným opisom svojho kompostu, kde kandidát na titul Miss kompost 2015 uvedie miery svojho kompostoviska/kompostéru (výšku, šírku, dĺžku) a ďalšie informácie z výroby a použitia kompostu. Zároveň si súťažiaci odloží asi trojkilogramové vrecko kompostu, ktorého kvalita môže rozhodnúť vo finále. Súťaž je určená pre jednotlivcov - súkromné osoby, ktoré kompostujú pre vlastnú potrebu.

Zo všetkých prihlásených kandidátov vyberie odborná porota päť najlepších, ktorí postúpia do finále. Od každého z nich si následne vyžiada odložené vrecúško kompostu. Ich kvalitu bude mať opäť možnosť porovnať i laická verejnosť na verejnom podujatí – Biojarmoku, ktorý sa bude konať v sobotu 26. septembra v Trenčíne.

"Miss kompost sa stal organickou súčasťou nášho Biojarmoku a veľmi si vážime, že Priatelia Zeme si zvolili za hlavné mesto osvety kompostovania práve Trenčín. O to viac nás to teší v súvislosti s aktivitami Centra environmentálnych aktivít, konkrétne s programom certifikácie prírodných záhrad na Slovensku, ktorý spúšťame práve tento rok," skonštatovala Klaudia Medalová z Centra environmentálnych aktivít.