Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Mládenci z košického folklórneho súboru chodia oblievať so spevom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Okrem pohostenia sa mladíkom ušla výslužka v podobe fľaše pálenky a dostali tiež stužku na korbáč.

Košice 28. marca (TASR) – Mládenci z košického folklórneho súboru (FS) Železiar dnes od rána oblievali svoje kolegyne. Ani jednu z nich nešetrili. Vo "výbave" mali viac ako desať vedier.

"Vstávali sme dnes skoro ráno. Asi okolo 6.30 h sme sa stretli všetci chlapci zo súboru. Vybrali sme si dievčatá, ktoré pôjdeme obliať. Robíme to preto, aby sme zachovali tradíciu, aby ľudia nezabúdali, že sme Slováci a toto je naše pravé, slovenské," uviedol pre TASR vedúci mužskej tanečnej zložky FS Železiar Dávid Novák.

Folkloristi neobišli ani rodinu svojej kolegyne Laury Krivákovej z Košíc – Barce. Všetky dievčatá, ktoré boli doma, nielen obliali a vyšibali, ale vonku ich i vytancovali. "Ide o to, aby boli zdravé a aby boli šťastné a usmievavé. Je to ich deň a keďže sú zo súboru, tak k tomu patrí aj tanec," vysvetlil Novák.



Laura Kriváková čakala dnes iba oblievačov zo Železiara. "Oblial ma iba ocko a ostatných som odmietla, že čakám dosť oblievačov zo súboru. Voda bola studená. Páči sa mi dodržiavanie týchto tradícií. Neviem si bez toho predstaviť Veľkú noc," povedala.

Okrem pohostenia sa mladíkom ušla výslužka v podobe fľaše pálenky a dostali tiež stužku na korbáč. "Nám sa to páči, lebo dievčatá zo súboru vedia, ako to fungovalo niekedy. Myslím si, že je dobré, aby to vedeli aj dnešní mladí. Tešíme sa na to každý rok," povedala mama Laury, Monika Kriváková.

Pre folkloristov si Krivákovci pripravili tradičné veľkonočné jedlá, ktorými sú na východe šunka, klobáska, syr a iné dobroty. "Keďže im v každej domácnosti budú ponúkať tie isté jedlá, tak aj dobrý domáci vývar im pomôže," dodala Monika Kriváková.