Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Mladí Bratislavčania za 350 eur skrášlia Patrónku

Chlapci a dievčatá zorganizujú workshopy či frisbee turnaj. Tvárou kampane je tento rok moderátorka Lucia Forman Habancová.

Bratislava 10. mája (TASR) – Tím dobrovoľníkov young4BA vybral 13 projektov mladých Bratislavčanov, ktoré by mali spestriť život ľudí v hlavnom meste počas leta. Chlapci a dievčatá tak skrášlia pochod na Patrónke, zorganizujú workshopy či frisbee turnaj. Na realizáciu ich nápadov rozdelí young4BA 3500 eur.

Vyfarbi sa! Tak znela výzva young4BA, ktorí ňou motivovali rovesníkov, aby predstavili svoje nápady a získali na ne finančnú podporu. Jedinou podmienkou na akceptovanie projektu bola verejnoprospešnosť, napríklad v oblasti kultúry, vzdelávania, športu či životného prostredia. "Predložených bolo 24 žiadostí o grant vo výške 7283,58 eura," informovala TASR koordinátorka projektu young4BA Lenka Čechvalová. Mohli oň žiadať neformálne skupiny mladých ľudí, združenia a neziskové organizácie, pričom realizačný tím projektu mali tvoriť ľudia od 15 do 26 rokov. Uskutočnenie je tiež ohraničené územím Bratislavy a obdobím od mája do augusta.

Dobrovoľníci nakoniec vybrali 13 projektov. Skauti pripravili akciu Scouts4BA – Ulov bobríka pre rodiny s deťmi, na ktorej chceli predstaviť činnosť Slovenského skautingu. V rámci Artpikniku počas street-artovej akcie dobrovoľníci skrášlia podchod na Patrónke. Študenti architektúry zorganizujú workshop Let's play, na ktorom deti navrhnú nové hračky. Zrealizovať zábavné popoludnie pre hospitalizované deti z Detskej fakultnej nemocnice chcú zase dobrovoľníci z Klubu detskej nádeje.

Deň vedeckej mládeže je určený pre stredoškolákov a žiakov 2. stupňa základných škôl. "Okrem rôznych fyzikálnych pokusov sa účastníci stretnú aj s držiteľom Nobelovej ceny za fyziku Douglasom D. Osheroffom," pokračovala Čechvalová. V rámci festivalu urbanE.T. môžu účastníci odfotografovať miesta, ktoré sa im páčia alebo nepáčia, a ich výsledok bude vystavený na pojazdnej expozícií.

Dobrovoľníci z Úsmevu ako dar pripravia turnaj pre deti z detského domova. Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých Integra bude mať zase zveľadenú záhradu. "Frisbee si môžete zahrať na skautskom ultimate frisbee turnaji, ktorý bude otvorený aj verejnosti," dodala koordinátorka. In-line korčuliari budú môcť jazdiť na novej prekážke.

Zapojiť mladé talenty do kultúrneho diania mesta sa pokúsi ID Space. Činoherný klub v Devínskej Novej Vsi pre svojich obyvateľov zorganizuje divadelné predstavenie v netradičnej forme. O podstate občianskeho aktivizmu sa bude diskutovať v Prešporských dialógoch.

Tvárou kampane je tento rok moderátorka Lucia Forman Habancová. "Páči sa mi myšlienka projektu - zobrať fotoaparát a fotiť, čo sa páči a nepáči ľuďom. Je to kreatívne, milé a umožní to vidieť ľuďom, čo možno sami nevideli, o čom možno nevedeli, či už v pozitívnom alebo negatívnom zmysle," dodala Forman.

Mladí filantropi – young4BA je tím dobrovoľníkov, ktorý pri Komunitnej nadácii Bratislava pôsobí už ôsmy rok a rozhoduje o podpore najlepších nápadov mladých ľudí v Bratislave. Počas ôsmich rokov sa do programu zapojilo 76 mladých ľudí, medzi 143 najrôznejších aktivít doposiaľ rozdelili sumu 38.423,91 eura.