Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: Zdokumentovali unikátne sgrafity na sídlisku v Prievidzi

Unikátnu sgrafitovú výzdobu na budovách sídliska Píly, prvom sídlisku v Prievidzi, dokumentuje výstava, ktorú v minulom týždni inštalovali v tamojšom Hornonitrianskom múzeu. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Námety sgrafít sú veľmi rôznorodé. Sú tam figurálne diela s folklórnou, fašiangovou, ale aj selankovou či rozprávkovou tematikou.


Prievidza 25. februára (TASR) – Unikátnu sgrafitovú výzdobu na budovách sídliska Píly, prvom sídlisku v Prievidzi, dokumentuje výstava, ktorú v minulom týždni inštalovali v tamojšom Hornonitrianskom múzeu. Pozoruhodné je, že už niekoľko rokov sgrafity dokumentujú mladí fotografi združení vo Fotoklube Junior pri Centre voľného času v Prievidzi pod vedením skúsenej fotografky Magdalény Malichovej, ktorá sa už viac ako polstoročie venuje výchove mladých fotografov.

„Členovia Fotoklubu Junior doteraz odfotografovali a zhotovili fotografie výstavnej veľkosti zo 63 najpriestrannejších sgrafít. Všetky diela vytvárali postupne počas výstavby sídliska poprední slovenskí, ale aj niektorí miestni umelci. Sídlisko stavali v 50. rokoch minulého storočia. Malo to byť moderné sídlisko predovšetkým pre baníkov, pretože práve vtedy sa začal nebývalý rozvoj ťažby uhlia na hornej Nitre. Projekt pritom komplexne počítal aj s výtvarnými prvkami na fasádach obytných domov, ale aj ďalších budov. Medzi tvorcami boli renomovaní umelci ako Milan Laluha, Vladimír Kompánek, Pavol Maňko, Jozef Fedora, Ľudovít Štrompach, Pavol Bley či Imrich Vysočan,“ vysvetlil kurátor výstavy, múzejný pedagóg Ján Vingarik.

Námety sgrafít sú veľmi rôznorodé. Sú tam figurálne diela s folklórnou, fašiangovou, ale aj selankovou či rozprávkovou tematikou. Menej rozmerné sú kvetinové ornamenty, ale tiež zvieracie motívy umiestnené nad vchodmi, ktoré v podstate slúžili ako domové znamenia.

„Bola to tak trochu náhoda, že sa členovia nášho klubu pustili do dokumentácie sgrafít. Asi v roku 2010, keď sme sa učili základom fotografie, dala som deťom úlohu, aby fotoaparátmi na klasický čiernobiely film nafotili túto výzdobu na sídlisku. Zábery sme potom spracovávali v tmavej komore. Keď sa nimi pochválili v Klube histórie Prievidza, dostalo sa nám uznania, pretože takú dokumentáciu ešte nikto nerobil. Potom sme už pracovali systematicky a prešli sme na digitálnu farebnú fotografiu. Deti sa učili používať teleobjektívy, ale aby obrazy neboli skreslené, vyšli nám v ústrety pracovníci technických služieb. Prišli za nami s vysokozdvižnými vozíkmi. Tak sa nám podarilo urobiť veľmi kvalitné zábery,“ pochválila sa vedúca klubu.

Doteraz zdokumentovali asi 90 percent všetkých sgrafít. Priebežne organizovali aj výstavy svojich prác. V Hornonitrianskom múzeu je už v poradí šiesta, doteraz najkompletnejšia. Jednu dokonca zapožičali do Brna, pretože sídlisko projektovali brnianski architekti. „Na jar a v lete budeme pokračovať vo fotografovaní. Chceme však urobiť najskôr akúsi inventarizáciu podľa jednotlivých domov a ulíc. Musíme znovu odfotografovať také sgrafity, ktoré sú na záberoch menej kvalitné, a chceme dokončiť aj dokumentáciu všetkých domových znakov, pretože pri oprave vchodových dverí tri menšie sa už nadobro stratili,“ prezradila svoje plány vedúca fotoklubu.