Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mladí Rómovia dostali šancu dokončiť si základné vzdelanie

Slávnostné otvorenie školského roka 2012/2013 pre rómskych študentov z Moldavy nad Bodvou, ktorí sa rozhodli dokončiť základné vzdelanie v Košiciach v Súkromnej ZŠ, Strojárenská 3. Foto: TASR/Milan Kapusta

Riaditeľka Súkromnej základnej školy Andrea Petrová má s podobnými projektmi už niekoľkoročné skúsenosti a podľa jej slov až 80 percent frekventantov si vzdelanie aj dokončí.

Košice 9. októbra (TASR) – Deti z rómskej osady v Moldave nad Bodvou v okrese Košice – okolie dnes po dlhšom čase opäť zažili, aké to je zasadnúť si do školských lavíc a prežiť otvorenie školského roka.

Vďaka trojročnému projektu Komunita na ceste k prosperite, financovaného prostredníctvom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, ich dnes privítali pracovníci Súkromnej základnej školy na Strojárenskej ulici v Košiciach, ktorí ich budú v nasledujúcich mesiacoch priamo v komunitnom centre v osade v Moldave nad Bodvou pripravovať na získanie vysvedčenia absolventa základného vzdelania.

„Tento projekt sa realizuje v desiatich komunitách v Prešovskom a Košickom kraji. Jeho cieľom je najmä motivácia detí, ktoré žijú v marginalizovaných komunitách, aby si dokončili základné vzdelania a aby čo najväčší počet z nich pokračoval aj v štúdiu na stredných školách,“ povedala riaditeľka neziskovej organizácie ETP Slovensko, ktorá projekt organizačne pripravila, Slávka Mačáková.

Slávnostné otvorenie školského roka 2012/2013 pre rómskych študentov z Moldavy nad Bodvou, ktorí sa rozhodli dokončiť základné vzdelanie v Košiciach v Súkromnej ZŠ, Strojárenská 3.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Spresnila, že projekt sa začal v júni a bude trvať do apríla 2015 a z Moldavy sa ho zúčastňuje sedemnásť študentov, pričom najstarší z nich má 28 rokov. Na celý projekt je alokovaná čiastka 1,3 milióna eur.

Ako pre TASR uviedla Mária Kokardová z odboru regionálneho rozvoja Košického samosprávneho kraja (KSK), na projekte participuje aj regionálna samospráva. „Je to najmä v oblasti odborného poradenstva, konzultácii, spoločných aktivít, poskytujeme priestory, či informácie,“ doplnila Kokardová. Zdôraznila, že KSK spustil už v roku 2005 projekt, ktorý sa volal Druhá šanca a aktuálny projekt je jeho pokračovaním. „Aj medzi rómskymi deťmi je mnoho talentovaných a majú šancu nielen dokončiť si základné vzdelanie, ale mnohí z nich aj vyššie. Treba ich len podchytiť a dať im možnosť,“ dodala.



Riaditeľka Súkromnej základnej školy Andrea Petrová má s podobnými projektmi už niekoľkoročné skúsenosti a podľa jej slov až 80 percent frekventantov si vzdelanie aj dokončí. „Budú preberať učivo základnej školy, absolvujú všetky predmety, okrem výchov. Spôsob výučby bude blokový, budú mať konzultácie a na záver absolvujú komisionálnu skúšku,“ povedala Petrová.

Podobný projekt absolvoval vlani aj Milan Hudák z osady v Moldave nad Bodvou. „Novým žiakom chcem pomôcť, aby sa im lepšie učilo. Ja som po absolvovaní základnej školy pokračoval na strednej škole a mojim snom je stať sa učiteľom,“ vyhlásil.