Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mladí Rómovia v Rankovciach si postavili domy vlastnými rukami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Stavebný materiál zabezpečili z bezúročnej mikropôžičky ETP Slovensko, ktorú budú splácať najbližších desať rokov.

Rankovce 30. novembra (TASR) - Vo vlastných domovoch už čoskoro prežije prvé Vianoce šesť mladých rodín s 13 deťmi z marginalizovanej rómskej komunity v Rankovciach v okrese Košice-okolie. Legálne nízkonákladové domy s tečúcou vodou a elektrinou si postavili vlastnými rukami, s pomocou priateľov a rodinných príslušníkov za svoje finančné úspory na pozemkoch odkúpených od obce Rankovce.

Stavebný materiál zabezpečili z bezúročnej mikropôžičky ETP Slovensko, ktorú budú splácať najbližších desať rokov. TASR o tom informovala Beáta Hybáčková z ETP Slovensko.

"Výsledky práce týchto šikovných ľudí dokazujú, že aj z malých podnetov môžu vzniknúť veľké veci, že aj v zdanlivo neperspektívnom prostredí dokáže dobre nasmerovaný impulz zvonku zmeniť pasívne postoje, nabúrať negatívne stereotypy a priniesť nádej," komentovala riaditeľka ETP Slávka Mačáková. Ďalších desať mladých rodín z Rankoviec už prejavilo záujem postaviť si tiež vlastné bývanie.

Návrh zapojiť mladých stavebníkov do aktivačnej činnosti vzišiel z odbornej diskusie ETP so zamestnancami ministerstva práce. Traja stavebníci získavali počas šiestich mesiacov, od júna do novembra tohto roku, v rámci aktivačných prác pod dozorom odborného stavebného majstra prax, pracovné návyky a pracovné zručnosti. Tie im majú zvýšiť šance uplatniť sa na pracovnom trhu. Dvaja stavebníci stihli počas šesťmesačnej dobrovoľníckej služby svoje domy dokončiť, ďalší plánuje finišovať na jar 2016.

O pilotnom projekte majú dnes diskutovať v Rankovciach a Herľanoch pri Košiciach zástupcovia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach s donormi (Karpatská nadácia, Habitat for Humanity) a partnermi projektu (obec Rankovce, miestne občianske združenie Pre lepší život). Už dnes v rámci Spoločného programu bývania pomáhajú organizácie Člověk v tísni a občianske združenie Pre lepší život skvalitniť bývanie takmer stovke rodín z Prešovského a Košického kraja.

ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj pomáha v chudobných rómskych komunitách pätnásť rokov. "V roku 2014 sme za projekt legálnej svojpomocnej samofinancovanej výstavby nízkonákladových rodinných domov do osobného vlastníctva v obci Rankovce získali zlatú Cenu občianskej spoločnosti od Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru," poznamenala Hybáčková.