Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Mladí rómski divadelníci sa predstavili v Bruseli

Rómski divadelníci vystúpili v Bratislave aj v rámci minuloročného Kultúrneho leta Foto: TASR/Michal Svítok

Amatérski herci a mladí ľudia z Divadla z chatrče vystúpili v Bruseli spoločne s Idou Kelarovou a jej hudobnom skupinou.

Moldava nad Bodvou 21. apríla (TASR) - Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov vystúpilo 15 talentovaných mladých ľudí, amatérskych hercov Divadla z chatrče z Moldavy nad Bodvou v okrese Košice - okolie, spoločne s Idou Kelarovou a jej hudobnou skupinou v Bruseli. Vystúpenie sa uskutočnilo v stredu 18. apríla počas slávnostného programu medzinárodnej konferencie organizovanej Európskou komisiou Od segregácie k integrácii: Úloha kultúry.

„Divadlo z chatrče vystúpilo aj počas workshopu o Stratégii Rómskej inklúzie, ktorý organizovalo Stále zastúpenie Slovenskej republiky pri Európskej únii,“ informovala TASR Slávka Mačáková z organizácie ETP Slovensko.

Herci z Divadla z chatrče sú zapojení do projektu tejto organizácie nazvaného Rómske hlasy pre zajtrajšok, ktorý má za cieľ inovatívnym spôsobom, spoločnou prácou rómskej a nerómskej mládeže búrať predsudky a vytvárať nové väzby a sociálne kontakty medzi talentovanými mladými ľuďmi. „Štyridsiatim mladým ľuďom z komunitných centier ETP projekt poskytuje možnosť odborného rastu a pravidelnej interakcie s uznávanými skúsenými umelcami. Práca pod vedením Idy Kelarovej a jej hudobnej skupiny motivuje mladých ľudí k ďalšiemu štúdiu a aktivitám v umeleckej oblasti,“ dodala Mačáková.

Poukázala na to, že v priebehu roka 2012 je naplánovaných šesť trojdňových workshopov pre 40 detí s Idou Kelarovou, jej hudobnou skupinou a pedagógmi z umeleckých škôl z Košíc a Moldavy nad Bodvou. Projekt Rómske hlasy pre zajtrajšok je finančne podporený Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky v rámci projektu Košice – Hlavné mesto kultúry 2013.