Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Mlynská ulica v Košiciach sa premení na predvádzacie mólo

Mlynská ulica v Košiciach sa premení na predvádzacie mólo Foto: TASR/Maroš Černý

Ide o sprievodné podujatie filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa koná v týchto dňoch v metropole východu.

Košice 20. júna (TASR) - Milovníci filmu a módy sa stretnú v piatok (23.6.) o 19.00 h na Mlynskej ulici v Košiciach. Podujatie #SPIRITMLYNSKA - Fashion meets Art Film Fest predstaví tvorbu návrhárov, živú elektronickú hudbu a rôzne osobnosti. Ide o sprievodné podujatie filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa koná v týchto dňoch v metropole východu.

Podujatie chce zviditeľniť domácich dizajnérov. "Na Mlynskej ulici uvidíme siedmich návrhárov, plus jedného zahraničného hosťa vrátane nastupujúcej generácie v podobe kolekcie študentky Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach, novozaloženého návrhárskeho odboru Michaely Čopákovej, až po kolekciu Dominiky Szöllösiovej, ktorá je študentkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a predstaví svoju kolekciu, ktorá vznikla na ostrove Bali, kde rok študovala na návrhárskej škole," uviedla pre TASR organizátorka podujatia a kurátorka módy Slava Hriadeľová.

Návštevníci podľa jej slov uvidia špeciálny mix modelov, ktoré vznikli pre túto udalosť. "Hlavným hosťom bude naša zahraničná kolegyňa Noemi Braz z Budapešti. Predstaví svoju kolekciu, ktorá mala premiéru na fashion week-u v Číne," priblížila Hriadeľová.



"Robíme to kvôli tomu, že móda je veľmi spätá s filmom. Veľa návrhárov oblieka hviezdy na červené koberce na celom svete a my nie sme výnimkou, pretože v minulom roku sa objavili herečky v šatách napríklad od Izabely Komjaty alebo od Idy Sándor, ktorá bola oficiálnou návrhárkou Art Film Fest-u," doplnila organizátorka.

Tento rok chcú podľa Hriadeľovej ľuďom ukázať, že to, čo robia, je kvalitné, porovnateľné so svetom a vedia zaujať aj v zahraničí. "Chceme ukázať ľuďom aj tú spiritualitu mesta, atmosféru Košíc, to všetko chceme ešte trošku premixovať s filmom, takže sa objavia v prehliadke aj osobnosti filmu, ktoré, to zatiaľ neprezradím, ešte sa tam objavia aj súčasné miss," povedala Hriadeľová.

"Pripravujem ešte stále letné modely. Budú to väčšinou kokteilové šaty s futuristickým nádychom, viacfarebnými motívmi a prevládať bude modrá farba,"
prezradila košická módna návrhárka Zuzana Haková.

Myslí si, že ženy na východnom Slovensku sa obliekajú veľmi dobre. "Dosť im záleží na tom, ako vyzerajú. Väčšinou môžeme vidieť, keď sú nejaké príležitosti, že naozaj si dajú záležať, čo si na seba zoberú a určite aj v porovnaní napríklad s Amerikou si myslím, že je to na omnoho vyššej úrovni," doplnila.

Návštevníci uvidia v kolekciách návrhárov i dievčenskú kapelu Lily Maníčkovej. Spoluorganizátorom podujatia je mesto Košice, K13 a Visit Košice.