Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Mobilný komunikačný systém treba dokončiť, aby sa dal využívať

Iveta Radičová Foto: TASR/Jaroslav Hric

Ide o projekt, ktorého celková hodnota je zhruba 200 miliónov eur, pričom k dnešnému dňu bolo zhruba 55 percent týchto prostriedkov už použitých a vyplatených.

Ružomberok 22. marca (TASR) – Špičkovo vybavený Mobilný komunikačný systém MOKYS musí byť dokončený, aby ho Ozbrojené sily (OS) SR mohli konečne naplno využívať. Premiérka Iveta Radičová, poverená riadením Ministerstva obrany SR, to skonštatovala po jeho dnešnej prehliadke v areáli Základne mobilných komunikačných systémov v Ružomberku.

„Základným problémom, pre ktorý bolo podané trestné oznámenie a začalo sa trestné stíhanie, je, že tieto špičkové technológie by nemali stáť na dvore, ale byť schopné bojového nasadenia a fungovania v teréne, čiže by mali mať zodpovedajúce nosiče a rádiové spojenie,“ uviedla premiérka v súvislosti s nákupom nevyhovujúcich drahých nákladných vozidiel a nekompatibilných vysielačiek.

Jedna vec je podľa nej trestné stíhanie a druhá zámer dokončiť projekt, aby sa dal využívať. „V prípade nosičov nevyšiel ani prvý, ani druhý pokus, no obávam sa, že nebude iná možnosť, iba urobiť tretí. Obdobne je to aj s vysielačkami. Už nakúpenú techniku vieme v rámci našich ozbrojených síl využiť iným spôsobom, aby to neboli doslova zle využité či vyhodené peniaze", prízvukovala Radičová.

„Hovoríme o projekte, ktorého celková hodnota je zhruba 200 miliónov eur, pričom k dnešnému dňu bolo zhruba 55 percent týchto prostriedkov už použitých a vyplatených, no nemôžeme konštatovať, že by sme mali funkčný systém v tomto rozsahu. Takéto narábanie s verejnými financiami bez účasti OS SR, špecifikácie ich potrieb a najmä bez verejnej súťaže sa už nesmie opakovať,“ pokračovala.

Zároveň potvrdila, že odobrí preplatenie faktúr splatných do konca tohto mesiaca. „Zmluva je postavená tak, že každý deň omeškania znamená 0,5-percentné penále, čo je obrovská suma. Upozornili ma, že pokiaľ nedám pokyn na úhradu, budem zodpovedná za zlé hospodárenie s verejnými financiami a paradoxne prvá, koho za to zatvoria, a to by som, priznám sa, bola nerada. Faktom zostáva, že zmluva nepustí a, bohužiaľ, nie je iná možnosť, ako ju uhradiť, ale máme možnosť skontrolovať dodaný tovar a to urobíme,“ dodala premiérka.

Tu bude player