Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Poslanci podali na starostku trestné oznámenie za zmarenie referenda

Hlasovací lístok v miestnom referende o odvolaní starostky obce Mojtín v sobotu 16. februára 2013 v Mojtíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Referendum za odvolanie starostky vyhlásilo obecné zastupiteľstvo v Mojtíne ešte v novembri minulého roku. Dátum konania referenda určili poslanci na 16. februára.

Mojtín 16. februára (TASR) – Traja poslanci obecného zastupiteľstva v Mojtíne v okrese Púchov podali trestné oznámenie na starostku obce Evu Gabrišovú za zmarenie dnešného referenda.

Dôvodom je podľa nich porušenie zákona v tom, že oznámenie o vyhlásení referenda zverejnila starostka štyri dni pred jeho konaním. Referendum o odvolaní starostky sa napriek tomu koná dnes od 9.00 do 22.00 hodiny.

Podľa poslanca Jozefa Barnina, ktorého poslanci ešte minulý rok zvolili za predsedu referendovej komisie, si dnes ráno, v deň konania referenda, starostka ustanovila vlastnú referendovú komisiu, v ktorej sú však iba „jej“ ľudia. Barnin je presvedčený, že komisia blízka starostke zmanipuluje výsledky hlasovania v referende. „Sú to všetko jej ľudia, sú to jej naklonení ľudia, pre ktorých robí obecnú politiku,“ doplnil Barnin.

Ako dodal, starostka zvolala na piatok 15. februára obecné zastupiteľstvo, kde sa podľa neho mali dotiahnuť detaily dnešného referenda. „Starostka ani jej zástupca neprišli, bez toho, aby sa ospravedlnili. Mala sa tam doplniť referendová komisia, nič sa však neudialo. Neprišla, tak sme pol hodinu počkali a potom poslanec Daniel Martiš oznámil, že sme traja poslanci podali na starostku trestné oznámenie za marenie referenda,“ zdôraznil Barnin.

Referendum za odvolanie starostky vyhlásilo obecné zastupiteľstvo v Mojtíne ešte v novembri minulého roku. Dátum konania referenda určili poslanci na 16. februára. Dôvodom je podľa iniciátorov vyhlásenia referenda porušovanie zákonov, nerešpektovanie poslancov, výziev a nariadení.

"Dvaja poslanci obecného zastupiteľstva ráno pred začiatkom referenda doručili upozornenie referendovej komisii za odvolanie starostky obce Mojtín upozornenie, že považujú miestne referendum za nevykonateľné. Odmietli účasť v referendovej komisii a o vzniknutej situácii žiadali informovať občanov prostredníctvom obecného rozhlasu. Nato bola zvolaná a vymenovaná nová komisia, ktorá zabezpečuje riadny výkon referenda," reagovala na vyjadrenia poslancov starostka Mojtín Eva Gabrišová.