Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Moldava nad Bodvou chce byť Smart City

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa hovorkyne radnice Nikoly Koložovej projekt aplikujú vo viacerých oblastiach.

Moldava nad Bodvou 29. augusta (TASR) - Moldava nad Bodvou chce byť Smart City, teda inteligentné mesto. Podľa hovorkyne radnice Nikoly Koložovej projekt aplikujú vo viacerých oblastiach.

"Koncept Smart City v sebe spája inovatívne využitie informačných technológií, efektívnu dopravu, udržateľnú spotrebu energií, čisté životné prostredie. Osvedčené postupy si môžu mestá vymieňať napríklad v rámci platforiem ako Globálny konvent starostov, do ktorého je zapojených viac než 7400 miest z celého sveta. Dohovor doteraz podpísali štyri slovenské mestá, Bratislava, Nitra, Moldava nad Bodvou a Turčianske Teplice," uviedla pre TASR Koložová.

Inteligentné manažovanie si podľa jej slov vyžaduje iný prístup všetkých, čo za rozvoj mesta zodpovedajú.

"Nastavili sa základné veci. Infraštruktúra, verejné a sociálne služby, škôlky, školy. Hneď po nástupe bol skontrolovaný mestský majetok. Bolo potrebné rekonštruovať školské budovy, boli upravené hygienické zariadenia v materských školách. V súčasnosti máme podpísané zmluvy na rekonštrukciu dvoch materských škôl – na ulici ČSA a Severnej v celkovej hodnote takmer 500.000 eur. Sú pripravené projekty na rekonštrukciu Základnej školy na ulici Severná, pričom kompletná oprava strechy a zateplenie si vyžaduje podľa súčasných noriem investíciu vyše 500.000 eur. Zároveň je pripravený projekt na rekonštrukciu strechy budovy školskej jedálne na ulici ČSA," priblížila Koložová.

Podľa jej slov takmer žiadne detské ihrisko v meste nevyhovovalo predpisom, chýbali certifikáty hracích prvkov či oddychové zóny. "Za posledné dva roky sa na opravu ihrísk vynaložilo viac ako 50.000 eur, na Úrad vlády SR bol zaslaný projekt na výstavbu multifunkčného ihriska a detského ihriska v mestskej časti Terasa," zdôraznila hovorkyňa mesta.

Rozvoj mesta znamená podľa nej manažment celého územia v prospech obyvateľov. "Mesto je aj o bývaní, doprave, verejných priestoroch, práci a vzdelaní. Inteligentné mesto sa správa ekonomicky, šetrí zdroje a produkuje minimum emisií. V súčasnosti má v rezervnom fonde viac ako 710.000 eur," vysvetlila Koložová.

"Je možné povedať, že po dvoch rokoch upratovania a opráv, prichádza čas a priestor na rozvojové projekty. Súčasné projekty sú v Moldave nad Bodvou zamerané na tri prioritné oblasti rozvoja v zmysle konceptu Smart City. Ide o oblasť dopravy, životného prostredia a oblasť otvorenej samosprávy," doplnila hovorkyňa.