Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

Most pri Iliašovciach sa na druhýkrát podarilo zbúrať

Na snímke odpal zvyšku podpornej konštrukcie mosta pri Kurimanoch. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prvýkrát most výbuchu odolal. Rozostavanú časť mosta sa pokúsili odstreliť už 13. novembra.

Iliašovce 15. novembra (TASR) - Poškodenú časť diaľničného mosta vo výstavbe pri Iliašovciach v okrese Spišská Nová Ves sa na druhý pokus podarilo odstrelom zbúrať. Prvýkrát most výbuchu odolal.

Rozostavanú časť mosta sa pokúsili odstreliť už 13. novembra. "Vrchná časť sa nadvihla, ale nespadlo to, a všetko ostalo na pôvodnom mieste. Bola to dosť silná rana," objasnil vtedy pre TASR svedok odstrelu. Hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa pripomenul, že pri odstraňovaní sa dbá na to, aby sa čo najmenej poškodili tie časti stavby, ktoré pôvodná nehoda nepoškodila. Nesmie tiež dôjsť k znehodnoteniu dôkazového materiálu.

Poškodenú časť diaľničného mosta vo výstavbe pri Iliašovciach v okrese Spišská Nová Ves sa na druhý pokus podarilo odstrelom zbúrať.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Rozostavaný most sa zrútil v piatok 2. novembra a vyžiadal si smrť štyroch ľudí.


Bögl a Krýsl rokuje o ďalšom zmiernení následkov nehody pri Kurimanoch


Spoločnosť Bögl a Krýsl (BaK) rokuje spoločne so svojimi slovenskými zmluvnými partnermi a príslušnými orgánmi a poisťovňami o ďalšom zmiernení následkov nehody pri Kurimanoch pre postihnutých a ich rodiny nad rámec už realizovaných sociálnych opatrení zo strany dodávateľských firiem. Firma to uviedla vo svojom dnešnom stanovisku pre médiá.

"V žiadnom prípade sa nezriekame morálnej zodpovednosti za straty na životoch ani za zranených," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti BaK Jozef Krýsl. Firma sa so svojimi subdodávateľmi už krátko po nehode ešte pred vyšetrením jej príčin dohodla s rodinami postihnutých na bezprostrednej výpomoci.

"Tá bude mať formu finančnej podpory vo výške celých miezd, a to do konca roka," informovala spoločnosť v stanovisku.

Všetky podrobnosti o ďalších humanitárnych opatreniach poskytne v piatok (16. 11.) ministerstvu dopravy. "Sme spoločne so svojimi partnermi a v spolupráci s ministerstvom dopravy pripravení podieľať sa na ďalších humanitárnych opatreniach, ktoré by pomohli zlepšiť situáciu dotknutých rodín nad rámec plnenia poisťovní a platieb od Sociálnej poisťovne," dodal Krýsl.

Bögl & Krýsl je v združení so spoločnosťou Váhostav SK generálnym dodávateľom stavby diaľnice D1 Jánovce - Jablonov.

V tejto súvislosti zodpovedá za stavbu celkom piatich mostov. Štyri z nich stavia sama, k stavbe mosta pri Kurimanoch využila služby subdodávateľa - slovenskej spoločnosti Semos.


Na moste pri Kurimanoch sa v piatok začne s rozoberaním trosiek

Na moste pri Kurimanoch v obci Iliašovce sa začne od piatkového rána (16. 11.) s rozoberaním trosiek. Za prítomnosti vyšetrovateľa sa tak spustia práce na rozoberaní sutín po dnešnom odstrele mosta.

"Triediť sa bude materiál na taký, ktorý je potrebný z hľadiska vyšetrovania a na ostatný," priblížil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Sutiny sa budú podľa jeho slov ukladať na vopred vybraté a určené miesta.

"Čo sa týka časti sutín, ktoré sa počas tragédie 2. novembra zrútili, vyšetrovateľ a súdni znalci budú priamo na mieste určovať postup a spôsob odstraňovania trosiek," dodal Kóňa. Počas nadchádzajúcich dní sa budú realizovať práce, ktorých cieľom je predísť priamym škodám na rozostavaných konštrukciách. "Tieto práce sa budú realizovať za sprísnených podmienok," opísal.