Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

MOŠTENICA: V erbe je podľa starostu strelka, ktorá nosí šťastie

erb Moštenica Foto: TASR Branislav Račko

Moštenica má svoj obecný erb iba desať rokov a aj malú záhadu v ňom, ktorú podľa starostu Jána Luptáka doposiaľ nevysvetlili ani historici.

Moštenica 23. júla (TASR) – Moštenica má svoj obecný erb iba desať rokov a aj malú záhadu v ňom, ktorú podľa starostu Jána Luptáka doposiaľ nevysvetlili ani historici.

"Neviem, pátram po tom a budem," konštatoval pre TASR starosta Lupták, ktorý vo funkcii pôsobí už štvrté volebné obdobie.

Obci pridelila erb v roku 2006 heraldická komisia ministerstva vnútra na základe žiadosti. Erb vychádza z histórie obce a podkladom pre jeho vyhotovenie sa stal zachovaný odtlačok podnikovej pečate. Sú v ňom banícke kladivá, ktoré súvisia s históriou dediny. Ťažila sa tam a spracovávala železná ruda, meď i striebro. V strede erbu, medzi kladivami, je útvar, ktorý pripomína šíp.

"Stále sa nevieme dopátrať, čo to presne znamená. Nevedia mi povedať ani historici. Ja si myslím, že je to strelka, ktorá vždy hľadá šťastie," uviedol starosta.

Keď nastúpil do úradu v roku 2003, obec nemala žiadny erb. Hľadal k nemu podklady v Štátnom archíve i v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici a napokon našiel dve pečate.