Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

VIDEO: Nový úsek R2 medzi Mýtnou a Tomášovcami sa otvoril motoristom

Na snímke novodobudovaný úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna v okrese Lučenec 19. decembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Úsek R2 medzi Mýtnou a Tomášovcami meria 13,5 kilometra a tvorí ho 11 mostov v celkovej dĺžke 1660 metrov.

Mýtna 19. decembra (TASR) – Motoristi už môžu využívať novovybudovaný úsek rýchlostnej cesty R2 medzi obcami Mýtna a Tomášovce v okrese Lučenec. Rýchlostnú cestu s dĺžkou 13,5 kilometra slávnostne otvorili v pondelok. Novootvorená R2 je pre autá do 3,5 tony spoplatnená diaľničnou známkou, pre nákladné vozidlá by mala byť od januára spoplatnená mýtom. TASR o tom informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

S výstavbou rýchlostnej cesty v Novohrade sa začalo v roku 2019, zhotoviteľom stavby bolo združenie spoločností Metrostav a Hochtief. Zmluvná cena za dielo predstavovala približne 128 miliónov eur, stavba nakoniec stála približne o osem miliónov eur viac. Výstavba rýchlostnej cesty sa oproti pôvodne plánovanému termínu predĺžila približne o rok a pol.

Na snímke zľava generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko, investičný riadiťeľ NDS Stanislav Beňo, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter, dočasne poverený minister dopravy SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina), ôsma zľava primátorka Lučenca Alexandra Pivková, poslanec NR SR Igor Gašper, riaditeľ Metrostav DS Pavol Hrúzik a riaditeľ Hochtief Pavol Hrúzik počas slávnostného otvorenia úseku rýchlostnej cesty R2 Mýtna v okrese Lučenec 19. decembra 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


"Kľúčovým dôvodom, prečo stavba meškala, bola zmena projektu preložiek inžinierskych sietí. Svoje oneskorenie spôsobila aj pandémia, nedostatok pracovníkov a materiálov. Posledným najčerstvejším vplyvom bol konflikt na Ukrajine, ktorý spôsobil rast cien stavebných materiálov a ich nedostatok," skonštatoval dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).



Úsek R2 medzi Mýtnou a Tomášovcami meria 13,5 kilometra a tvorí ho 11 mostov v celkovej dĺžke 1660 metrov. Súčasťou stavby je tiež šesť protihlukových stien či vyše 24 kilometrov oplotenia. Úsek bude nadväzovať na deväťkilometrový úsek R2 Kriváň – Mýtna, ktorý je aktuálne vo výstavbe. "Keď všetko dobre pôjde, v januári 2025 by sme ho mohli dávať do prevádzky," uviedol generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko.



Rýchlostná cesta R2 je vedená v údolí Krivánskeho potoka a jej súčasťou bude päť kilometrov dlhá mostná estakáda. Po dokončení úseku medzi Kriváňom a Mýtnou získajú motoristi s výnimkou úseku Zvolen, západ - Zvolen, východ súvislé diaľničné spojenie z Bratislavy po Lučenec.



Na snímke novodobudovaný úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna v okrese Lučenec 19. decembra 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Na snímke novodobudovaný úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna v okrese Lučenec 19. decembra 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák