Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Muránsky hrad rekonštruuje obec aj v tomto roku

Medzi najstaršie zamestnania obyvateľov obce Muráň v okrese Revúca patrilo drevorubačstvo. Potvrdzuje to aj pečatidlo z roku 1679, ktoré sa stalo predlohou na vytvorenie erbu obce. Sú na ňom dvaja muži píliaci strom. Na rozdiel od erbov iných obcí je unikátny najmä svojím popisom. Pečať, podľa ktorej je vyrobený erb obce Muráň, našli na dokumente z 19. storočia pri hľadaní najstarších písomností o obci. Foto: TASR/Ján Siman

Vďaka tomuto projektu môže zamestnať 18 nezamestnaných, ktorí budú hrad opravovať.

Muráň 29. mája (TASR) – Záchranné práce na viacerých objektoch Muránskeho hradu prebiehajú aj v tomto roku. Ako TASR informoval starosta Muráňa Roman Goldschmidt, vďaka finančnému príspevku z ministerstva kultúry začali hrad koncom apríla opravovať nezamestnaní z obce a práce potrvajú až do jesene.

"Náš projekt, ktorý sme podali v rámci grantového programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom, podprogram 1.4, teda obnova a konzervácia torzálnej architektúry, bol podporený. Podarilo sa nám vďaka nemu zamestnať 18 nezamestnaných, ktorí budú hrad opravovať," uviedol starosta. Pracovať na hrade budú šesť mesiacov, teda počas trvania projektu podporeného z finančných prostriedkov Európskeho sociálneho fondu.

Práce sa budú realizovať na viacerých miestach hradného areálu, ktoré si z hľadiska bezpečnosti a statiky vyžadujú najakútnejší zásah. Rozhodla o nich komisia, v ktorej boli pamiatkari aj statik. "Budeme pracovať napríklad na Protitureckom bastióne, ktorý chceme odvodniť, a v rámci murárskych zásahov riešiť aj injektáž. Zabezpečiť chceme aj miesto, kde sa kedysi nachádzal výťah na hrad, keďže v súčasnosti tam hrozí riziko pádu," uviedol starosta. Podľa jeho slov budú mať na hrade mnoho práce, hlavne pri oprave vypadaného muriva.

Jedným z pôvodných zámerov samosprávy bolo rekonštruovať a zastrešiť Dom veliteľa. "Projekt jeho zastrešenia nám, bohužiaľ, neprešiel cez Regionálny operačný program, takže z finančných dôvodov nebudeme môcť vykonať všetky aktivity, ktoré sme na ňom chceli realizovať. Postupne však budeme pokračovať v konzervačných a rekonštrukčných prácach na objekte podľa schváleného projektu návrhu obnovy," prisľúbil starosta. Podľa jeho ďalších slov myšlienky dostať Dom veliteľa pod strechu, sa nevzdali. "Projekt máme hotový a pokiaľ bude zverejnená iná výzva, do ktorej sa budeme vedieť zapojiť, určite do toho pôjdeme," zdôraznil.