Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V okrese Revúca bojujú o záchranu žabích životov

Zábrany na záchranu migrujúcich žiab v okrese Revúca dnes pomáhali ochranárom stavať aj deti zo Špeciálnej Základnej školy v Revúcej. Tento rok je migrácia obojživelníkov oneskorená. Spôsobilo to najmä chladné počasie. Foto: TASR/Ján Siman

Ochranárom pomáhali aj deti zo Špeciálnej Základnej školy v Revúcej.

Revúca 5. apríla (TASR) - Zábrany na záchranu migrujúcich žiab v okrese Revúca pomáhali dnes ochranárom stavať aj deti zo Špeciálnej Základnej školy v Revúcej. Ako pre TASR povedal zoológ Národného parku Muránska planina (NP MP) Jerguš Tesák, v tomto roku je migrácia obojživelníkov oneskorená. Spôsobilo to najmä chladné počasie.

Ochrannú fóliu ukladali ochranári spolu s deťmi pri obci Muránska Lehota a pri Muránskej Dlhej Lúke. Aby ju žaby nedokázali podliezť, musí byť pevne ukotvená v zemi. "Nám neprekáža pracovať s čakanom, lebo pomáhame žabám. O tom, prečo je dôležité zachraňovať tieto zvieratá, sa učíme aj v škole, " povedal jeden zo žiakov.

Pre učiteľov sú podobné aktivity spestrením vyučovania. "Máme veľmi dobrú spoluprácu s NP MP, deti sa už vopred pýtajú, kedy to pôjdeme robiť a doslova sa na to tešia. Sú to chlapci a dievčatá s mentálnym postihnutím, ale o to lepšie získavajú informácie, keď to vidia, skúsia, ohmatajú si to. Ľahšie sa im o tom aj učí," dodal učiteľ Drahoslav Kiš.



Zimu žaby prečkávajú v zemi

Žaby prečkávajú zimu zahrabané v zemi blízko vodných lokalít vhodných pre ich rozmnožovanie. Často pritom križujú cestné ťahy. Najmä na jar sa prebúdzajú takmer súčasne a pri prechádzaní cez cestu ich prichádzajú o život desiatky.

"Našou úlohou je postaviť zábrany a keď nastane migrácia, každý deň ich niekoľkokrát chodíme prenášať na druhú stranu vo vedrách. Zároveň nám táto forma slúži aj na zistenie, koľko žiab prezimovalo a ako sa populácie vyvíjajú. V tomto roku je migrácia oneskorená. Žaby síce začali tiahnuť už pred troma týždňami, no sneh a chlad ich zastavil. Teraz sme museli reagovať operatívne vzhľadom na avizované oteplenie. Zatiaľ nevieme odhadnúť, čo to so žabami urobí. Občas už vidíme nakladené vajíčka v kalužiach, ktoré ale čoskoro vyschnú. Zostáva veriť, že žaby sa spoľahnú na svoj inštinkt a pôjdu na miesta, kde sa samé vyvinuli. Ak by ich rapídne ubudlo, mali by sme problémy najmä v lete, pretože obojživelníky sú veľmi dobrým regulátorom nepríjemného hmyzu," doplnil Tesák.