Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

LÚPEŽNÉ PREPADNUTIE BANKY: Polícia ozbrojeného muža postrelila

Na snímke z 3. mája 2017 stojí policajt pred bankou v Kremnici, kde došlo k lúpežnému prepadnutiu. Foto: facebook/Polícia Slovenskej republiky

Mestská polícia v Kremnici sa o mužovi dozvedela prostredníctvom telefonického oznámenia.

Kremnica 3. mája (TASR/TERAZ.sk) - Dnes dopoludnia vošiel zamaskovaný a ozbrojený muž do banky v Kremnici, kde mu pracovníčka vydala peniaze. Lúpežné prepadnutie pobočky banky sa skončilo strelným poranením 44-ročného Jaroslava z Ružomberka, ktorého spacifikovala hliadka Mestskej polície (MsP) v Kremnici. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková.

Ozbrojený muž podľa jej slov vošiel so zbraňou v ruke do pobočky banky, kde si pýtal peniaze. "Z banky vybehol von, kde sa ho podarilo spacifikovať hliadke MsP, ktorá použila voči páchateľovi služobnú zbraň," podotkla Kováčiková. Muža, ktorého postrelili do nohy, previezli do žiarskej nemocnice.

Jaroslav mal pri sebe okrem iného samopal a granát. "Zaistená zbraň a ďalšie veci boli zaslané na expertízne skúmanie a začíname trestné stíhanie vo veci zločinu lúpeže a tiež nedovoleného ozbrojovania," dodala Kováčiková. Muž nie je držiteľom zbrojného preukazu.

Náčelník MsP v Kremnici Roman Brhlík v tejto súvislosti uviedol, že MsP sa o mužovi dozvedela prostredníctvom telefonického oznámenia. "Hliadka MsP, ktorá bola v tom čase v centre mesta, si zobrala nepriestrelné vesty a počkala páchateľa pod bránou, lebo nechcela ísť dnu do priestorov, aby nikoho neohrozila," priblížil Brhlík.

Keď páchateľ podľa jeho slov uvidel hliadku MsP, zmenil smer svojho úteku a vydal sa smerom na Štefánikove námestie. "V tom vytiahol zbraň a začal mávať zbraňou proti hliadke," dodal s tým, že keď na výzvy policajtov nereagoval, použili služobnú zbraň. Muža postrelili, spacifikovali a odzbrojili.

Toto sú najväčšie prepady bánk na území Slovenskej republiky v rokoch 2016 - 2017:



19. januára 2017 - Bratislava: Páchateľ ozbrojený krátkou strelnou zbraňou vošiel do pobočky banky na Komárnickej ulici v Bratislave krátko pred 15.30 h. Tam pod hrozbou zbrane žiadal o vydanie finančnej hotovosti, ktorú mu zamestnankyňa v obave o život a zdravie vydala. Peniaze vložil do žltočiernej igelitovej tašky. Následne z pobočky ušiel doľava medzi bytovky. Počas prepadu sa v pobočke nenachádzal žiaden klient a nikto sa nezranil.

11. novembra 2016 - Bratislava: Počas lúpežného prepadnutia v banke vo štvrtom bratislavskom okrese si páchateľ odniesol 4000 eur. Neznámy páchateľ vošiel do priestorov pobočky banky na Saratovskej ulici a pod hrozbou použitia krátkej guľovej zbrane požadoval od zamestnancov banky vydanie finančnej hotovosti. Neznámy páchateľ svoju hrozbu použitia zbrane naplnil a jedenkrát vystrelil smerom do stropu. Lupič pri úteku mohol podľa polície použiť biely bicykel s červeným nápisom a strieborným pásom. Lúpežné prepadnutie sa zaobišlo bez zranení.

4. októbra 2016 - Bratislava: V bratislavskej Petržalke došlo k lúpežnému prepadnutiu banky na Rusovskej ceste. Muž, ktorý bol ozbrojený krátkou guľovou zbraňou, podľa doterajšieho vyšetrovania vošiel do banky krátko po 9.00 h a pod hrozbou použitia zbrane požadoval vydanie finančnej hotovosti. Zamestnankyňa mu z obavy o svoj život a zdravie vydala finančnú hotovosť vo výške asi 5500 eur.

18. júla 2016 - Bratislava: V bratislavskej Petržalke došlo ráno k lúpežnému prepadnutiu banky na Námestí hraničiarov. Páchateľ, ktorý bol ozbrojený krátkou guľovou zbraňou, vošiel do banky krátko po 09.00 h a požadoval vydanie finančnej hotovosti. Zamestnankyňa mu z obavy o svoj život a zdravie vydala finančnú hotovosť vo výške zhruba 6000 eur, lúpež sa zaobišla bez zranení.

30. júna 2016 - Galanta: Muž so zbraňou prepadol banku v Galante. Vošiel s tmavou prilbou na hlave a šatkou cez tvár do peňažného ústavu a žiadal peniaze. Zamestnankyne využili bezpečnostné opatrenia, ktoré spustili alarm. Muž sa zľakol a z miesta činu na bicykli ušiel. Pri lúpeži nikto neutrpel zranenie.

29. júna 2016 - Bratislava: Pobočku banky na Galvaniho ulici v bratislavskom Ružinove v podvečerných hodinách prepadol maskovaný muž. Krátko pred 17.00 h vošiel do priestorov banky a pod hrozbou použitia krátkej guľovej zbrane požadoval od zamestnancov vydanie finančnej hotovosti. Zamestnanec mu z obavy o svoj život a zdravie vydal finančnú hotovosť približne 55.000 eur. Ďalších približne 4500 eur mu z rovnakej obavy vydal aj klient, ktorý bol v čase prepadu tiež v banke. Neznámy páchateľ po lúpeži ušiel na motorke.

23. júna 2016 - Bratislava: Páchateľ ozbrojený krátkou guľovou zbraňou žiadal od personálu banky na Roľníckej ulici v Bratislave vydanie finančnej hotovosti. Po získaní 3000 eur ušiel po Roľníckej ulici na neznáme miesto. Počas prepadu sa v pobočke banky žiaden klient nenachádzal, lúpež sa zaobišla bez zranení.

15. júna 2016 - Bratislava: Pobočku banky na Rusovskej ceste v bratislavskej Petržalke prepadol maskovaný muž. Ozbrojený krátkou guľovou zbraňou vošiel do priestorov banky v čase krátko pred 10.55 h a požadoval vydanie finančnej hotovosti. Zamestnankyňa mu z obavy o svoj život a zdravie vydala finančnú hotovosť približne 1500 eur. Páchateľ následne utiekol v smere na Námestie hraničiarov. Lúpež sa zaobišla bez zranení.

7. apríla 2016 - Bratislava: Pobočku banky na Karadžičovej ulici v Bratislave prepadol neznámy páchateľ. Muž, ktorý si tvár maskoval textilnou látkou, krátko po 9.30 h vošiel do priestorov pobočky banky. Bol ozbrojený krátkou zbraňou a od pracovníčky banky pod hrozbou jej použitia požadoval vydanie finančnej hotovosti. Zamestnankyňa mu vydala finančnú hotovosť vo výške viac ako 3000 eur. Páchateľ následne utiekol na neznáme miesto smerom k Budovateľskej ulici. Lúpežným prepadnutím k zraneniu osôb nedošlo.

4. apríla 2016 - Bratislava: Neznámy muž s maskou na tvári v čase krátko pred 11.40 h vošiel do priestorov pobočky banky na Heyrovského ulici v hlavnom meste, kde pod hrozbou použitia noža požadoval od zamestnankyne banky vydanie finančnej hotovosti. Zamestnankyňa banky páchateľovi vydala finančnú hotovosť vo výške asi 1000 eur. Ten následne utiekol na neznáme miesto, k obytným domom smerom na Hodonínsku ulicu. Lúpežné prepadnutie sa zaobišlo bez zranení.