Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Muža pripravil o 1000 eur podvodný inzerát

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Polícia apeluje na ľudí, aby nákupy cez internet vždy dobre zvážili. Prípady, s ktorými sa polícia zaoberá a rieši s podvedenými ľuďmi, je stále veľa.

Trnava 14. marca (TASR) - Polícia obvinila najmenej v dvoch prípadoch mužov z podvodu na internetových bazároch. Dvojica mužov si zverejnila na internetovej stránke „bazos.sk“ inzerát, prostredníctvom ktorého ponúkali na predaj ojazdené auto. Mitsubishi L 200, 4x4, vyrobený v roku 2001 inzerovali v novembri 2015 za sumu 1600 eur a v prípade záujmu o prihlásenie auta žiadali navyše 420 eur. Na ich ponuku zareagoval telefonicky 39-ročný muž z okresu Trnava. S predávajúcim sa cez telefón dohodli na zálohe 1000 eur. Podmienkou pre rezerváciu bol aj prevod peňazí na účet predajcu, ktorý prebehol ešte v ten istý deň. Po transakcii dostal poškodený krátku mobilnú správu, že záloha bola prijatá, ale viac sa mu s predávajúcimi nedarilo skontaktovať. Priblížila prípad hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

Ako uviedla, na viaceré výzvy muža nikto nereagoval a sľúbenú zálohu nevrátili. „Dvaja muži vo veku 34 a 35 rokov z okresu Malacky sú podozriví z prečinu podvodu. Podobný prípad riešia aj policajti z Piešťan a Leopoldova. Obaja obvinení už boli v minulosti za internetové podvody odsúdení a potrestaní. Teraz im hrozí strata slobody až na dva roky,“ konštatovala hovorkyňa.

Polícia apeluje na ľudí, aby nákupy cez internet vždy dobre zvážili. Prípady, s ktorými sa polícia zaoberá a rieši s podvedenými ľuďmi, je stále veľa. „Pri nákupoch cez internet by občania mali prihliadnuť na viaceré faktory. Extrémne výhodná kúpa by však nemala byť jediným a rozhodujúcim kritériom. Odporúčame nakupovať v overených internetových obchodoch, pri súkromných inzerciách uprednostňovať, pokiaľ možno, osobný odber,“ radí hovorkyňa. "Pri osobnom vyzdvihnutí si tovar môžete skontrolovať, vyskúšať a výhodou je, že peniaze nemusíte posielať nikomu vopred. Ak sa stanete obeťou podvodníka, kontaktujte políciu. Všetky informácie o osobe aj internetovú komunikáciu si pre tento prípad uchovajte,“ zdôraznila Linkešová.