Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Warholovo múzeum v Medzilaborciach má 25 rokov, príde aj D. Wahrol

V roku 1928 sa narodil americký maliar, filmový tvorca, autor a dôležitá osobnosť v hnutí pop art Andy Warhol. Umelec bol rusínskeho pôvodu. Warhol sa narodil ako Andrew Warhola v Pittsburghu v Pensylvánii, USA, prisťahovalcom rusínskej národnosti z dediny Miková v Rakúsko-Uhorsku (dnes severovýchodné Slovensko). Foto: TASR/AP

V minulom roku navštívilo v zahraničí prezentované projekty z dielne múzea viac ako dva milióny ľudí.

Medzilaborce 24. augusta (TASR) – Medzilaborce navštívi pri príležitosti 25. výročia založenia Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) synovec známeho umelca Donald Warhola. Dnes vystúpi na tlačovej konferencii, široká verejnosť ho bude môcť vidieť vo štvrtok (25.8.) počas slávnostného programu, ktorý sa začne o 10.00 h.

MMUAW vzniklo na počesť umelca popartu v septembri 1991. V stálej expozícii o pôvode Andyho Warhola sú prezentované jeho podobizne z detstva, jediný exemplár platne s nahrávkou spevu jeho matky Júlie, ale aj košieľka, v ktorej ho krstili a iné.

Andy Warhol sa narodil 6. augusta 1928 v Pittsburghu. Bol najmladším synom rodičov Andreja a Júlie Varcholovcov, ktorí emigrovali z obce Miková v okrese Stropkov. Preslávil sa maľbami slávnych amerických produktov, napr. plechoviek Campbellovej polievky. Portréty slávnych ľudí, ako Marilyn Monroe či Elvis Presley, z jeho dielne pozná celý svet. Okrem toho vytvoril niekoľko desiatok filmov.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) obohatilo 26 diel Andyho Warhola, ktoré inaugurovali 11. decembra 2015. Zapožičané výtvarné diela od súkromných osôb a galérií by mali byť vystavené minimálne 5 rokov. Na snímke nové diela sú uprostred nainštalované na paneloch do kríža. Medzilaborce 5. januára 2016.
Foto: TASR – Milan Kapusta


V minulom roku navštívilo v zahraničí prezentované projekty z dielne múzea viac ako dva milióny ľudí. Do Medzilaboreckého múzea prišlo vlani približne 15.000 ľudí z celého sveta. Jeho zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj.




D. WARHOLA: Oceňujem, že múzeum A. Warhola sa nachádza v Medzilaborciach


Donald Warhola oceňuje fakt, že Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) sa nachádza v kraji, odkiaľ pochádzajú rodičia známeho umelca. Povedal to dnes v Medzilaborciach pri príležitosti 25. výročia jeho založenia. Z tejto skutočnosti môžu podľa slov synovca Andyho Warhola čerpať nielen umelci zo Slovenska. Majú zároveň možnosť sa vo svojej tvorbe posúvať ďalej. "Vnímame a vážime si prácu, ktorú múzeum vykonáva, pozorne ju sledujeme a tešíme sa z jej výsledkov," dodal Donald Warhola. Andyho je podľa neho dosť na to, aby vznikli pobočky tohto múzea aj v ďalších častiach Slovenska.

Známy umelec podľa jeho synovca v dobrom rozvinul rusínske danosti, ktoré dostal od svojich rodičov. Sám vie po rusínsky iba zopár slov. "Dôvodom, prečo nás rodičia neučili rusínsky jazyk, je asi ten, že sa nechceli zbaviť výhody, keď medzi sebou komunikovali o niečom, čo sme my nemali vedieť," dodal s úsmevom. Z rusínskej kultúry, ktorá je podľa Donalda Warholu veľmi zaujímavá, má rád viacero vecí. "Dávam si ju do súvisu s tým, ako som poznal mojich starých rodičov," vysvetlil. K najobľúbenejším patrí jedlo a špecifický humor, ktorý poznal aj u svojho strýka. "Pri mojej prvej návšteve Slovenska v roku 1992 ma prekvapilo, keď som vstúpil do kostola a počul som liturgický jazyk, ktorý bol identický s tým, ktorý som počúval v chráme v USA. Cítil som sa, ako keby som bol doma," dodal.

Na snímke Donald Warhola, synovec Andyho Warhola, viceprezident Andy Warhol foundation for the visual art v New Yorku so synom Andym pri soche známeho umelca, ktorá sa nachádza v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach 24. augusta 2016.
Foto: TASR - Michaela Zdražilová


Donald Warhola je v súčasnosti viceprezidentom Andy Warhol foundation for the visual art v New Yorku. Tento post prevzal po svojom otcovi Johnovi. "Som hrdý na to, že môžem propagovať odkaz Andyho Warhola ako člen rodiny," uviedol s tým, že stále vníma Andyho ako svojho nadriadeného.

Jeden zo zakladateľov múzea v Medzilaborciach Michal Bycko verejnosť ešte pred smrťou Andyho Warhola upozorňoval, že tento umelec existuje a má korene na Slovensku. "Ale v tom čase som nenašiel pochopenie od galeristov a kunsthistorikov," vysvetlil. Vo vtedajšom Československu totiž nebol oficiálne akademicky uznaný. Prišla ale revolúcia a zanietení ľudia začali hľadať priestory, ktoré by boli pre múzeum vhodné. "John Warhola prijal, že to bude v Medzilaborciach," dodal. História sa teda začala písať v budove kultúrneho domu, ktorý sa práve dokončoval.

Podľa Bycka bol kedysi pojem Warhol neznámy, dnes je to značka, ktorú musíme chrániť. Medzilaborecké múzeum je historicky prvé svojho druhu na svete a stále jediné v Európe.