Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Múzejníci zorganizovali druhú brigádu v areáli šachty Weiden

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Bývalé ústie šachty s nadmorskou výškou 739 metrov sa nachádza nad vodnou nádržou Klinger.

Banská Štiavnica 9. februára (TASR) - Zamestnanci Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici zorganizovali v stredu (7. 2.) už druhú brigádu v areáli šachty Weiden v Banskej Štiavnici. SBM o tom informovalo na sociálnej sieti.

Ako uvádzajú múzejníci, brigádu organizovali v rámci dlhodobej úlohy Program transformácie starých banských diel na objekty cestovného ruchu. Areál plánovaný ako súčasť expozície SBM Banské múzeum v prírode je od roku 2005 zastávkou banskoštiavnického Geoparku.

Bývalé ústie šachty s nadmorskou výškou 739 metrov sa nachádza nad vodnou nádržou Klinger. "V archívnych dokumentoch sa šachta prvýkrát spomína v roku 1519. Otvárala žilu Bieber a dosiahla hĺbku 212 metrov, mala rozfáraných osem obzorov," približuje múzeum.

Začiatkom 20. storočia šachtu prestali využívať a jej ťažné zariadenie bolo zlikvidované. Šachtu zasypali a objekt bol odvtedy známy ako veľká pinga, respektíve kráter.

"V rokoch 1970 - 1971 zabezpečilo SBM v spolupráci s banskoštiavnickým závodom podniku Rudné bane oplotenie priestoru šachty. Na mieste šachty Weiden sa dnes nachádza jama kužeľovitého tvaru o priemere približne 25 metrov s hĺbkou približne 12 metrov," dodalo múzeum.

Počas prvej etapy úpravy priestoru bývalého ústia šachty múzejníci vlani v lete kosili trávu. Druhá etapa bola zameraná na vypílenie náletových drevín. Múzejníci zároveň avizujú, že chcú realizovať aj tretiu etapu, v rámci ktorej chcú ošetriť oplotenie areálu a pokračovať v jeho čistení.