Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Múzeum Bojnice vystaví kópiu Turínskeho plátna

Turínske plátno, archívna snímka. Foto: TASR

Plátno so šírkou 111 centimetrov a dĺžkou 436 centimetrov je utkané ručne na tkáčskom stave.

Bojnice 17. mája (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice sprístupní verejnosti v kaplnke Bojnického zámku výstavu pod názvom Turínske plátno a rúška z Ovieda. Návštevníci múzea si v rámci nej budú môcť od 23. mája pozrieť i kópiu Turínskeho plátna. TASR o tom v piatok informovala vedúca oddelenia múzejnej komunikácie, marketingu a služieb návštevníkom SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

"Výstava bude prezentovať jedinečnú kópiu Turínskeho plátna, jednej z najuctievanejších relikvií vôbec. Kópia bola vyrobená presne podľa originálu, ktorý sa nachádza v Turíne. Práce na jej výrobe trvali takmer päť rokov a na samotnej výrobe sa podieľalo niekoľko desiatok ľudí vrátane odborných pracovníkov univerzít," načrtla Gordíková.

Plátno so šírkou 111 centimetrov a dĺžkou 436 centimetrov je utkané ručne na tkáčskom stave. Následne bolo maľované krvou, vlhčené vodou i prepaľované ohňom tak, aby sa čo najvernejšie podobalo originálu. "Turínske plátno spoločne s ďalšími artefaktmi verejnosti sprístupníme v rámci Galerijného okruhu Bojnického zámku, súčasťou ktorého je okrem kaplnky i Huňadyho sála či zámocký apartmán," dodala Gordíková.