Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Múzeum v Kežmarku vďaka dotáciám odvlhčí hrad a zrekonštruuje múr

Na snímke nádvorie Kežmarského hradu Foto: TASR/Adriána Antošková

Kežmarský hrad prešiel v uplynulých rokoch rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá trvala 25 rokov.

Kežmarok 11. februára (TASR) – Vláda SR sa svojom stredajšom (10.2) výjazdovovom rokovaní v Kežmarku rozhodla o prerozdelení 4,2 milióna eur v Kežmarskom okrese. Z tejto sumy je 250.000 eur určených na rekonštrukciu Kežmarského hradu.

"Po dlhšom čase dostaneme financie, ktoré nutne potrebujeme na rekonštrukciu. V rámci našich možností sme už cez projekty, ktoré sme podávali cez ministerstvo kultúry, riešili odvlhčenie hradu v interiéri," povedala riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová. Uviedla, že Kežmarský hrad patrí k väčším a preto je potrebná aj väčšia suma. "Financie už nemôžeme riešiť len cez dotačný systém, preto je táto čiastka od vlády pre nás veľkou pomocou," doplnila.

Kežmarský hrad prešiel v uplynulých rokoch rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá trvala 25 rokov. "Neustále sa však vyskytujú obrovské nedostatky a problémy, ktoré musíme riešiť. Najväčším je odvlhčenie hradu," zdôraznila Cintulová. Financie, ktoré boli pre Kežmarský hrad určené, sa podľa nej použijú nielen na odstránenie premokania v administratívnej časti, ale aj v priľahlých častiach hradu, ako je parkánový múr. "Ten si všimnú návštevníci hneď pri vstupe, pretože je v dezolátnom stave. Financie by mali pokryť aj reštaurátorské práce," doplnila riaditeľka Múzea v Kežmarku. Stavebné práce by sa podľa nej mali realizovať ešte v priebehu tohto roka.