Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline navštívilo skoro dva milióny ľudí

Múzeum liptovskej dediny Pribylina Foto: liptovskemuzeum.sk

Pribylina 9. júla (TASR) - Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, ktoré turisti poznajú aj ako skanzen ľudovej architektúry a stredovekých staviteľských pamiatok regiónu Liptov, navštívili počas 25-ročnej existencie takmer dva milióny ľudí. Od ostatných múzeí v prírode sa odlišuje predovšetkým formou zástavby a skladbou objektov. Podľa riaditeľa Liptovského múzea v Ružomberku Martina Krupu je skanzen v Pribyline obrazom stredovekého sídla s výsadami a právami mestečiek.

"Múzeum liptovskej dediny je jediné svojho druhu na Slovensku. Nikde inde nenájdete stret ľudovej a historickej kultúry s našou pýchou - Tatrami. Máme tu spojenie vidieckej a stredovekej histórie s našimi veľhorami. Je výnimočné, zasadené v prírode a tiež je tu jedinečná zástavba. Presne preto učarovalo múzeum aj filmárovi Jurajovi Jakubiskovi, pretože je čarovné a rozprávkové," povedal pre TASR.

Domy, ktoré sa v skanzene nachádzajú, sú z niekoľkých liptovských dedín, prevažne z oblasti zatopenej vodným dielom Liptovská Mara. "Sú to kópie originálnych stavieb s početnými pôvodnými prvkami. Okrem drevenej ľudovej architektúry tu turisti nájdu aj rekonštrukcie dvoch výnimočných stredovekých kamenných objektov zo zátopového územia - ranogotický kostol Panny Márie z Liptovskej Mary a goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec," doplnil Krupa s tým, že skanzen predstavuje štýl bývania a spôsobu života rôznych sociálnych vrstiev obyvateľstva Liptova na konci 19. a v prvej tretine 20. storočia.

Najmä počas hlavnej letnej sezóny je ponuka Múzea liptovskej dediny v Pribyline obohatená o rôzne programy. Sú to vystúpenia folklórnych skupín a súborov či rekonštrukcie ľudových zvykov a obradov. "Po veľkom úspechu a po roku opäť pomôžeme nádejnej mladuche i ženíchovi stav ich dievocký i mládenecký na stav manželský premeniť 23. júla v programe Liptovská svadba," vybrala z ponuky letného programu Martina Vilčeková z Liptovského múzea v Ružomberku.