Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Múzeum SNP chystá k oslavám 79. výročia SNP zberateľskú novinku

Na archívnej snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR Ján Krošlák

Love Card zahŕňa v sebe grafické prvky pohľadnice, poštovej známky a obálky leteckej pošty, ktoré sú spracované v originálnom neoretro dizajne.

Banská Bystrica 25. augusta (TASR) - Múzeum SNP v Banskej Bystrici sa pri príležitosti osláv 79. výročia SNP chystá spustiť do predaja zberateľskú novinku, úplne prvú slovenskú Love Card. Je na nej zachytený Pamätník SNP, ako podklad slúžila historická fotografia z archívu múzea. TASR o tom v piatok informoval Vladislav Klajban z Nunofi - numizmatika, notafilia, filatelia. S predajom sa začne deň pred oslavami, 28. augusta od 9.00 h v areáli múzea.

Love Card zahŕňa v sebe grafické prvky pohľadnice, poštovej známky a obálky leteckej pošty, ktoré sú spracované v originálnom neoretro dizajne.

"Po turistických žetónoch pripomínajúcich mince a koncepte 0 Euro Souvenir pripomínajúcom bankovky Love Card uzatvára pomyselnú zberateľskú trilógiu, čerpajúc hlavnú ideu z oblasti filatelie. Na jej zadnej strane si návštevník môže poznačiť dátum návštevy miesta a dať si ju opečiatkovať. Zadná strana navyše obsahuje veľké srdce a slovo láska v rôznych jazykoch, čo má symbolizovať vzťah návštevníka k navštívenej lokalite," priblížil Klajban.

Love Card je vytlačená na ceninovom papieri a obsahuje niektoré bezpečnostné prvky, ktoré sa používajú na bankovkách alebo ceninách. Patria tam napríklad hmatové značky, UV ochranné prvky, bezpečnostné pozadie, číslovač a sériové číslo, ktoré má každé vydanie vlastné.

"Oficiálne bol koncept Love Card spustený v Európe len 1. júna tohto roku a Múzeum SNP sa tak stane jednou z vôbec prvých európskych inštitúcií, ktorá sa môže popýšiť vlastným vydaním," zdôraznil Klajban.

Ako pripomenul, práve Múzeum SNP pred piatimi rokmi spustilo predaj úplne prvej suvenírovej eurobankovky na Slovensku. Bol na nej zobrazený Pamätník SNP a v popredí tank LT. vz 38. Odvtedy vydalo už sedem rôznych motívov.