Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Múzeum v Brezne pripravilo podujatie o vývoji modrotlače na Horehroní

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníci nahliadnu do bohatstva zbierkového fondu múzea so skúsenou etnologičkou Evou Švajdovou a zoznámia sa s predmetmi ako aj s tradíciou modrotlače a farbiarskeho remesla na Horehroní.

Brezno 10. septembra (TASR) - Horehronské múzeum v Brezne pripravilo pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) podujatie Modrotlač a farbiarske remeslo, jeho tradícia na Horehroní. Uskutoční sa 15. septembra o 15.00 h a návštevníci sa na ňom dozvedia, aký význam malo toto remeslo pre obyvateľov regiónu Horného Pohronia, aký bol jeho vývoj a čo z neho ostalo. TASR o tom informovala Martina Ťažká z múzea.

"Tohtoročnou témou DEKD je Dedičstvo ži! a vzťahuje sa na postupy, vedomosti a zručnosti, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu, čím nám umožňujú udržiavať a zachovávať naše dedičstvo. Skúma, ako sa včerajšie dedičstvo stalo dnešným a ako ho možno vďaka ľuďom, ktorí odovzdávajú svoje vedomosti, zachovať pre budúce generácie," priblížila DEKD Ťažká.

Návštevníci nahliadnu do bohatstva zbierkového fondu múzea so skúsenou a dlhoročnou etnologičkou Evou Švajdovou a zoznámia sa s predmetmi ako aj s tradíciou modrotlače a farbiarskeho remesla na Horehroní.