Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Múzeum v Kremnici pripravilo organový koncert a prehliadku hradu

Mesto Kremnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva sú pre verejnosť pripravené viaceré podujatia. Opäť sa bude posilňovať vedomie kultúrneho dedičstva i jeho ochrany.

Kremnica 19. septembra (TASR)- Mesto Kremnica a Národná banka Slovenska (NBS)- Múzeum mincí a medailí Kremnica v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) pripravilo organový koncert v kostole, prehliadku hradu a sprevádzanie po múzeu v historických kostýmoch.

"Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú tento rok venované 20. výročiu sprístupnenia Kostola svätej Kataríny po pamiatkovej obnove a ukončeniu ocenenej umelecko-historickej výstavy Cesty zberateľstva v umení 15. až 18.storočia," priblížila tému podujatí Erika Grniaková z NBS- Múzea mincí a medailí Slovenska.

Múzeum pripravilo pre verejnosť vo štvrtok 20. septembra rozlúčku s výstavou Cesty zberateľstva v umení 15. - 18. storočia pod názvom "Pani Krížiková podáva čaj", "Pátranie po minulosti hradu", čo je tradičná prehliadka Mestského hradu s netradičným koncom a reťazové sprevádzanie expozíciou Líce a rub peňazí v historických kostýmoch v múzeu mincí.

Na Mestskom hrade sa v piatok 21. septembra uskutoční slávnostný organový koncert v Kostole sv. Kataríny. Na organe zahrá Imrich Szabó.

"Po koncerte bude nasledovať krátky exkurz do histórie pamiatkových obnov Kostola sv. Kataríny, realizovaných v 19. a 20. storočí. Bude vedený historikmi umenia a spojený s prezentáciou dobových dokumentov a fotografií," dodala Grniaková.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva vznikli v roku 1991 z iniciatívy Rady Európy. Hneď od začiatku prejavili schopnosť zmobilizovať celý európsky kontinent, prehlbovať a posilňovať vedomie spoločného kultúrneho dedičstva i jeho ochrany.