Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Múzeum v Prievidzi predstavuje tvorbu avantgardistu Marca Chagalla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Tvorbu predstaviteľa svetovej avantgardy bude vo svojich priestoroch múzeum vystavovať do 18. marca.

Prievidza 29. januára (TASR) - Prezentáciu originálnych litografií knižných ilustrácií Marca Chagalla si môžu pozrieť návštevníci v rámci aktuálnej výstavy Marc Chagall: Očakávanie zázraku, ktorú pripravilo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. Tvorbu predstaviteľa svetovej avantgardy bude vo svojich priestoroch vystavovať do 18. marca, informovala Jana Vidová zo sekretariátu múzea.

"V tvorbe francúzskeho surrealistického maliara židovského pôvodu, narodeného v Bielorusku, sa prelínajú prvky expresionizmu, kubizmu, futurizmu, symbolizmu či dokonca pop-artu. Okrem maľby a kresby sa venoval aj vitráži, keramike, nástennej maľbe a ilustráciám," načrtla Vidová.

Práve knižné ilustrácie sú podľa nej aj témou výstavy Marc Chagall: Očakávanie zázraku. "Ilustrácie, datované do obdobia 50. a 60. rokov 20. storočia, sa vyznačujú typickou farebnosťou, prestupujú v nich sugestívne a fantastické obrazy, strieda sa minulosť s budúcnosťou či sa mieša mystika s realitou," priblížila.

Exponáty, ktoré múzeum vystavilo vo svojich priestoroch, pochádzajú od súkromného zberateľa a spravuje ich agentúra Art Expo International.