Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Múzeum v Seredi organizuje spomienkové podujatie na J. M. Händlera

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ako uviedlo, huslista, dirigent a humanista sa prostredníctvom hudby celoživotne angažoval v boji proti antisemitizmu, rasizmu a xenofóbii.

Sereď 30. augusta (TASR) - Spomienkové podujatie pri príležitosti uctenia si pamiatky Jacka Martina Händlera organizuje v stredu o 17.00 h Múzeum holokaustu v Seredi. TASR o tom informovalo múzeum.

Ako uviedlo, huslista, dirigent a humanista sa prostredníctvom hudby celoživotne angažoval v boji proti antisemitizmu, rasizmu a xenofóbii. "S Múzeom holokaustu spolupracoval od jeho otvorenia a každoročne v ňom realizoval niekoľko medzinárodných koncertov pri príležitosti pamätných dní obetí holokaustu," uviedlo múzeum.

Na jeho počesť bude v exteriéri múzea zasadený strom a odhalená pamätná tabuľa. Takisto zaznie aj spomienkový koncert v podaní Ladislava Fanzowitza, Roberta Lakatosa, Františka Novotného, Márie Porubčinovej a Evy Varhaníkovej.

"Za svoju umeleckú činnosť bol huslista ocenený viacerými vyznamenaniami, medzi inými Radom bielej ruže Fínska, luxemburským radom Officier de l'Ordre Gran-Ducal, Čestným krížom za vedu a umenie Rakúskej republiky, Krížom Spolkovej republiky Nemecka, Krištáľovým krídlom a mnohými ďalšími," informovalo múzeum.

Podujatie podporili aj Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko, rakúske veľvyslanectvo a organizované je aj s podporou Hudobných dní Bruna Waltera a Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR.