Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Turej Lúke na Myjave sa uskutočnia Dni sliviek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre účastníkov podujatia je pripravený kultúrno-spoločenský program.

Myjava 21. augusta (TASR) – V Myjave v časti Turá Lúka sa uskutoční podujatie zamerané na problematiku a prezentáciu ovocinárstva s názvom Dni sliviek. TASR informovala organizátorka Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry (CTK) v Myjave.

Ide už o 11. ročník, ktorý sa uskutoční v sobotu 12. septembra od 11.00 h. "Dni sliviek podporujú a revitalizujú ovocinárstvo a jeho tradície v myjavskom regióne. Poukazujú na možnosti spracovania ovocia a využitie jednotlivých ovocných produktov s cieľom uchovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva a tiež ľudovej výroby destilátov v dedinskom prostredí," uviedla organizátorka podujatia. Súčasťou bude aj praktický seminár na rôzne témy pestovateľského pálenia ovocia.

Pre účastníkov podujatia je pripravený kultúrno-spoločenský program. "Predstaví sa ľudová hudba folklórnej skupiny Kýčer z Turej Lúky a Heligonkári z Prietrže. Premietneme etnografické filmy Gajdy a gajdošská tradícia, Terchovská muzika, Rífová píšťala a Fujara," doplnila Čmelová.

Ďalší program návštevníkom prinesie praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru, ktoré budú prezentovať členovia folklórnej skupiny Kýčer z Turej Lúky. Regionálne kuchyne pripravia ochutnávku rôznych slivkových špecialít. "V detských tvorivých dielňach si najmenší budú môcť vyskúšať prípravu a varenie slivkových gulí a lekvárových periek. Aj tento rok bude k dispozícii ovocná tržnica, kde bude možnosť si zakúpiť sušené ovocie, džemy, sirupy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia," pridala organizátorka podujatia.

Podujatie pripravuje CTK Myjava v spolupráci s mestom Myjava, neziskovou organizáciou Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc a s podporou Fondu na podporu umenia.