Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Nadšenci predviedli ukážky oslobodzovacích bojov o Nízke Tatry

Boje o Nízke Tatry. Foto: Roma Suja

Na prvý ročník podujatia sa prišlo pozrieť niekoľko stoviek divákov.


Mýto pod Ďumbierom 28. februára (TASR) – Prvý ročník akcie s názvom Boje o Nízke Tatry dnes zorganizoval Klub vojenskej histórie (KVH) ČSĽA Anthropoid z Mýta pod Ďumbierom v spolupráci s KVH Krasnogvardejci Košice. Ako TASR povedal organizátor Jozef Gandžala, podujatie sa konalo pri príležitosti 70. výročia oslobodenia obce od fašistov a ukážkami oslobodzovacích bojov si chceli uctiť pamiatku všetkých, ktorí v týchto končinách vtedy bojovali a prelievali krv.

Obec bola podľa slov Gandžalu počas Povstania dôležitým vojenským bodom. „Mýto a okolité hory boli obsadené nemeckými vojakmi, ktorí tu mali strategicky výhodné postavenie. Bola to vlastne akási alpská pevnosť v malom,“ vysvetlil. Na stráňach nad obcou sa dodnes zachovalo niekoľko vojenských bunkrov.

Členovia oboch KVH však nepredviedli len bitku o Mýto, ale zamerali sa aj na ukážky vojenských akcií z celého Horehronia, kde sa počas Povstania odohrávali ťažké boje. Útoky sťažoval aj členitý terén a Nemci mali silne obsadenú hlavne Podbrezovú a tamojšie strategicky významné železiarne. Zásluha na jej oslobodení patrí podľa Gandžalu predovšetkým rumunským vojakom. „Dvom práporom sa v ťažkých zimných podmienkach podarilo dostať cez hlavný masív Nízkych Tatier do chrbta Nemcom a zajali bez boja 300 vojakov,“ uviedol.

Na prvý ročník podujatia sa prišlo pozrieť niekoľko stoviek divákov. „Som veľmi rád, že o túto akciu prejavilo záujem množstvo mladých ľudí, pretože bola určená predovšetkým im. Ak si totiž budeme takýmito akciami pripomínať históriu, je veľmi pravdepodobné, že sa vyhneme jej zopakovaniu,“ uviedol Gandžala.